Ska-P českým fanouškům neunikli

Praha - Po tříleté pauze vyrazila na turné španělská kapela Ska-P a při své zastávce v Praze koncertovala v holešovické Tesla Areně. Organizátoři prodali jedenáct tisíc lístků, rekordní počet na koncert kapely takového žánru. Ska-P kombinuje rychlost punku a melodii ska s radikálními politicky laděnými texty - o lidských právech, zrušení trestu smrti, sociální nespravedlnosti, legalizaci marihuany nebo právech zvířat. Do Prahy přijeli Ska-P především představit novou desku Lágrimas y Gozos - Slzy a radost.

„První singl našeho posledního alba je adresovaný Vatikánu, papeži. Je o tom, jak církev skrývá ve svých řadách pederasty,“ uvedl kytarista a zpěvák Pulpul (vlastním jménem Roberto Gañan Ojea). Ve svých skladbách se ale Ska-P nevěnuje jen politickým tématům. Píseň Como un Rayo (Jako blesk) například věnovali madridskému fotbalovému klubu Rayo Vallecano.

Název skupiny je složen ze spojení slov „ska“ a „punk“ a jeho vyslovení foneticky zní jako španělské „escape“, tedy únik. I koncerty odehrávají Ska-P výhradně ve své rodné španělštině, dávají si proto záležet na videoprojekci, nejrůznějších převlecích a rekvizitách. „Zpíváme španělsky, takže pódiová show je důležitou součástí koncertů, aby všichni lidé díky nim porozuměli našim textům,“ potvrzuje kytarista Joxemi.

Úderná formace Ska-P vznikla na předměstí Madridu v roce 1994. Jejich hudba si díky své energii, sociálně kritickým textům a pódiové show našla fanoušky po celém světě, hlavně pak v Latinské Americe. Po letech vystupování a vydávaní studiových alb je Ska-P vůbec nejpopulárnější kapelou svého žánru. V Česku naposledy koncertovala v roce 2003 na festivalu Rock for People.