Kdo si hraje, nezlobí

Praha - Sedmý ročník Přehlídky sólové tvorby pro děti, kterou pořádá občanské sdružení Xaver, proběhne od 14. do 16. února v divadle Minor, ve Spolkovém domě (Klub Mlejn) na Praze 13 a v Krušnohorském divadle v Teplicích. Nabídne dvě pohádky o narozeninách (Nejkrásnější narozeniny, Pod kobercem), pohádku o Princezně na hrášku, Pohádky kozy Lujzy, arabský příběh Osudové kolo a krátkou lekci angličtiny s názvem A teď něco jiného - Annie. Dvě hudební dílny budou věnovány arabské, australské a africké hudbě a jedna dílna bude věnována divadlu.

Na přehlídce bude uvedeno šest inscenací a tři samostatné dílny pro děti. Další dvě divadelní dílny budou následovat hned po představeních. Letošní zahraniční host, britské divadlo Lolo z Cardiffu, odehraje v Praze a v Teplicích čtyři reprízy své inscenace Pod kobercem (Under the Carpet), kterou napsala velšská autorka Sarah Argent. Vycházela z pozorování komunikace dětí ve věku 3 až 5 let. Na základě jejich příběhů sestavila příběh dvou bratranců, Nonna a Lola, pravých britských gentlemanů, kteří chodí zásadně v trojdílném obleku - mají vestu, kalhoty a sako. Divadlo Lolo letos oslavilo již 21 let své divadelní práce pro děti a divadla ve výchově.

„Pokoušíme se vybírat kvalitní inscenace pro děti, které jsou založeny na textu, ať už se jedná o dramatizaci literárních předloh či o text na motivy známých pohádek. Dále se snažíme najít takové inscenace, které vycházejí vstříc přirozené dětské hravosti a umožňují dětským divákům aktivní zapojení do hry, a to i do dění na jevišti. Rovnocennou participaci českých a zahraničních divadelních umělců na přehlídce vnímáme jako důležitý přínos festivalu, který tak sleduje svůj záměr přispívat k evropské integraci v obou směrech - prostřednictvím poznání kvalit cizích i vlastních,“ uvádí k přehlídce jedna z organizátorek Kateřina Jírová.

Klady dětského loutkového divadla není třeba zvláště vysvětlovat. Pódiová představení se obracejí téměř ke všem smyslům dítěte, a obohacují ho tak v mnoha směrech. Oproti činohernímu divadelnictví má loutka dvě nevyvratitelné přednosti - oživuje ve větší míře divákovu fantazii a zároveň kultivuje a prohlubuje jeho vztah ke hmotě.

  • Under the Carpet zdroj: Xaver http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/678/67746.jpg
  • Ze hry , která bude uvedena na Přehlídce sólové tvorby pro děti 09 zdroj: Xaver http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/678/67744.jpg