Busfest aneb Za jízdy se nedržte

Zlín - Netradiční a tak trochu šílený hudební festival uspořádali studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ze čtyř obyčejných zlínských trolejbusů udělali včera večer hudební kluby na kolech. V každém z nich cestovala živá kapela a tolik posluchačů, kolik se jich tam jen vešlo. Busfest, ke kterému se studenti nechali inspirovat podobnou recesí v Německu, se setkal s velkým ohlasem. Příští rok se ho organizátoři chystají zopakovat.

Máme novou písničku, která se jmenuje Shaking Ground, což znamená pohyblivá zem pod nohama. A to je přesně tohle,„ smála se Soňa Langošová, zpěvačka z November 2nd, jedné ze čtyř “trolejbusových" kapel. V ostatních si návštěvníci festivalu mohli poslechnout jazzové Ležérně a vleže, hiphopové duo Idea Fatte a Huso - hospodský šraml v podání dvou sympatických chlapíků.

„Snažili jsme se, aby byl zastoupen každý žánr,“ uvedla k výběru kapel manažerka projektu Vendula Velísková. Na afterparty v Golemklubu jako třešinka hudebního večera zahrála skupina Laura a její tygři, která do Zlína přijela místo původně ohlášených Monkey Business.

Dopravní podnik má hudbu rád

Studenti zlínské Baťovy univerzity se nechali inspirovat podobnou recesí v Německu. Museli ale napřed přemluvit dopravní podnik, aby se do akce také zapojil. „Bylo třeba si vyjasnit, kdo je případně zodpovědný za škodu,“ potvrdila Velísková. Řidiči čtyř hudebních trolejbusů si netradiční směnu spíše pochvalovali. „Poslechla jsem si pěknou muziku, jelo se v klidu, já si to chválím. Kdyby to bylo příští rok, klidně se přihlásím znovu,“ říká například Dana Samohýlová, jedna z řidičů.

Vydáno pod