Český kubismus zajímal Newyorčany

New York - Architektonická výstava o českém kubismu doputovala do Českého centra v New Yorku. Na třicítce výstavních panelů je zachycen vznik a vývoj jediného architektonického směru, který vznikl v Česku. Představuje jednotlivé kubistické stavby i jejich autory a nechybí ani repliky dnes už slavné kubistické keramiky. Výstava vznikla už před třemi lety pro Galerii Jaroslava Fragnera v Praze. A od té doby jezdí po Českých centrech. Byla už třeba v Paříži nebo v Drážďanech.

„Některá Česká centra mají omezený prostor, a tak někde musíme výstavu zmenšovat. Tady v Národní budově je ale prostor vynikající. S výstavou jezdíme už nějakou dobu a všude má úspěch, lidé se o český kubismus docela zajímají,“ říká autor výstavy, historik umění Zdeněk Lukeš. Ten zároveň vernisáž doplnil o přednášku, ve které shrnul česko-americkému publiku vše důležité o českém architektonickém kubismu. Zmínil jména architektů Josefa Gočára, Vlastislava Hofmana, ale i dalších významných architektů začátku 20. století Josipa Plečnika nebo Jana Kotěry.

Výstava se zaměřuje na období 1911-14, kdy byla Praha hned po Paříži hlavním centrem evropského kubismu. Novým uměleckým směrem se před první světovou válkou inspirovali nejen malíři, ale právě i architekti a designéři. V Praze tehdy vyrostlo několik kubistických domů, které dnes patří k evropským raritám. Jsou mezi nimi Dům u Černé Matky boží Josefa Gočára nebo domy Josefa Chocholy před vyšehradským tunelem. Autoři nezapomněli ani na informace o stavbách mimo Prahu a nikdy nerealizované plány. Expozici doplňují plány a skici budov, návrhy kubistického nábytku a kopie českého kubistického porcelánu z dílny Pavla Janáka.

„Možná je výstava proto tak úspěšná, že ukazuje jednu z epoch, kdy čeští architekti mohli promluvit do světové architektury a vytvořit něco zcela originálního, byť kubismus příliš úspěšný nebyl,“ uvedl dále při vernisáži v České národní budově Lukeš.

Výstava o českém kubismu v architektuře patří k jedné z mnoha, které během českého předsednictví EU reprezentují ČR po celém světě. V New Yorku se zdrží do poloviny března, další zastávky budou mimo jiné v Německu a Japonsku.

  • Český kubismus autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68068.jpg
  • Z vernisáže v Národní budově v New Yorku autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68065.jpg