Bizarní svět značky Red Meat přichází do Čech

Praha - Legendární americký komiks Red Meat poprvé vychází v České republice. Svým černým mrazivým humorem a krutou nadsázkou krátké si příběhy, objevující se na stránkách amerického tisku od roku 1989, získaly fanoušky po celém světě. České vydání je připraveno z výběru samotného autora Maxe Cannona.

Red Meat provokuje, často i děsí. V bizarním světě tří okének představuje dennodenní strasti několika postav. Hlavní je Earl, trpící všemi možnými fobiemi a psychickými poruchami.

Petr Onufer, překladatel

„Jestli by se dal komiks k něčemu přirovnat, tak snad jen k filmům Davida Lynche. Zobrazuje ten takzvaně normální svět, ale ukazuje, jaká hrůza se pod touto normálností a každodenností skrývá.“ 

Max Cannon se podle amerických médií „zcela vymyká běžným normám; jeho řízný humor odhaluje nevábný podbřišek americké kultury“ (The Onion). Podle tvůrce seriálu Simpsonovi Matta Groeninga tvoří Red Meat jeden z vrcholů současného umění.

Pod skořápkou nekorektního humoru se skrývá moralita, která na první pohled není patrná. „Cannonův humor sahá hluboko do historie, určitě v něm najdeme ozvuky anglosaské, angloamerické literární tradice, která má původ ve Swifftovi či barokních kázáních, které zobrazují podobně hrůzné a drsné věci jako Readmeat,“ říká Onufer.
 
„Pro naše nakladatelství to není typická knížka, kvůli jejímu drsnému humoru ji vydáváme v edici Plus pro dospělé čtenáře,“ vysvětluje Radovan Suk z nakladatelství Albatros.

Vydáno pod