Polovina Čechů považuje Entropu za nadsázku, polovina za ostudu

Praha - Názor na Entropu, kontroverzní plastiku Davida Černého, rozděluje českou veřejnost na dva stejně velké tábory. Podle průzkumu agentury STEM ji 41 procent Čechů považuje za vtipnou nadsázku, ukazující český smysl pro humor. Naopak jako národní ostudu poškozující české předsednictví Evropské unii vidí Entropu 43 procent dotázaných. Pozitivně ji hodnotí hlavně mladší lidé, občané politicky orientovaní doprava a také ti, podle kterých Česko zvládá dobře evropské předsednictví.

Černý původně tvrdil, že skládačku zabývající se stereotypy spojovanými se zeměmi evropské sedmadvacítky vytvořili umělci ze všech členských zemí unie. Nakonec se ukázalo, že autorem je on sám s několika dalšími umělci. Za mystifikaci se v Bruselu omluvil vedle Černého i vicepremiér Alexandr Vondra.

Některé země ale i přes omluvu považovaly své znázornění za urážlivé. Bulharsko, které Černý znázornil jako turecký záchod, si vyžádalo, aby „jeho“ část plastiky byla zakryta černou látkou.

Černý s úřadem vlády uzavřel před nedávnem novou smlouvu, ve které se výtvarník zavazuje ke vrácení peněz, jež do projektu vložil stát. Ten za dílo, které má reprezentovat Českou republiku v rámci jejího předsednictví EU, zaplatil 1,9 milionu korun. Dále za jeho půlroční instalaci v Bruselu měl dát 1,2 milionu korun. Podle nové smlouvy bude za pronájem díla výtvarníkovi vyplacená jen symbolická jedna koruna.

Vydáno pod