Milionář z chatrče se v Česku představí koncem února

Praha - Čtyři Zlaté glóby a 10 oscarových nominací včetně nejlepšího filmu zdobí americký nízkorozpočtový film Milionář z chatrče, který se na konci února chystá do tuzemských  kinosálů. Příběh o tom, jak chudý indický chlapec bleskurychle zbohatl, vypráví režisér Danny Boyle - kromě jiného autor Trainspottingu nebo Pláže. Do českých kin dorazí 26. února.

Bollywood po americku, Hollywood po indicku

„Když tu byl nedávno slavný indický herec Kabir Bedi a tvrdil, že budoucností Hollywoodu je Bollywood, nechtěl jsem tomu věřit - a ono je to už tady. Takhle brzo jsem to nečekal,“ říká filmový publicista Jaroslav Sedláček.  

Film natočený převážně v hindštině přináší současný příběh chlapce vyrůstajícího v nuzných poměrech bombajského slumu. Než se ocitne před pohádkovou výhrou ve známé televizní soutěži, protlouká se těžkým osudem, který mu paradoxně pomůže ke štěstí. Poté, co hrdinova matka byla zabita při náboženském povstání, vyrůstal se svým starším bratrem na smetišti a potloukal se chudinským předměstím. Snímek ukazuje drsné praktiky gangů obchodujících s dětmi a využívajících dětskou práci nebo brutální policejní metody.

Na začátku byla kniha 

Snímek, který již obdržel také čtyři britské ceny Bafta - za kameru, hudbu, střih a zvuk, byl natočený podle knihy indického autora Vikase Swarupa, která v českém překladu vyšla už v roce 2005 pod názvem Kdo chce být milionářem? Originál vydaný pod názvem Q and A byl přeložen do 30 jazyků. 

Milionář z chatrče je po filmech Podivuhodný příběh Benjamina Buttona, Milk a Duel Frost/Nixon poslední velkou oscarovou nadějí, která letos dorazila do Česka.

Vydáno pod