O Magnesii Literu se uchází 323 knih

Praha - O tituly nejlepších knih uplynulého roku bude letos soutěžit o 20 knih více loni - do osmého ročníku soutěže Magnesia Litera se přihlásilo rekordních 323 knih. Nejvíce zastoupeny jsou tradičně kategorie próza a překlad. Slavnostní vyhlašování se bude konat 18. dubna a diváky jím ve Stavovském divadle provede herečka Anna Geislerová. 19. dubna pak ceremoniál uvede Česká televize.

Důvodem přesunu z Městské knihovny je podle pořadatelů kapacita. Geislerová slibuje, že představí i vlastní tvorbu. „Moderní americká próza je mi bližší než současná česká tvorba, mám ji víc načtenou. Ale zároveň se za to trošku hanbím,“ říká ke svým literárním zájmům.

„Líbí se mi, když předávání cen má určitou důstojnost. Lidé by si měli pěkně užít tu svoji chvilku slávy. Je to celé o lidech, kteří si pro cenu jdou, ne o těch, co ceny předávají. Nechci tam být za paní učitelku, ale zase na druhé straně nemám potřebu vymýšlet nějaké zábavné scénky. Myslím si, že ideální poloha by mohla být někde mezi tlačením na pilu humoru a strohou elegancí,“ uvedla k chystanému stylu moderování herečka.

Soutěž Magnesia Litera vznikla v roce 2002 pro popularizaci kvalitní české i překladové literatury. Kromě vítězů jednotlivých kategorií se vyhlašuje ještě hlavní cena - Kniha roku, již doprovází finanční prémie 200 tisíc korun.

K nominovaným knihám opět pořadatelé spustí speciální internetovou stránku a nominovaní autoři své knihy představí na autorských čteních v knihkupectví Fra v Šafaříkově ulici v Praze 2.

Pořadatele velký zájem o soutěž těší, zároveň by ale prý byli radši, kdyby sami nakladatelé učinili jistý předběžný výběr a přihlásili jen to, co sami považují za nejlepší.

„Hlavním smyslem literárních cen je popularizace kvalitních knih. Protože neexistuje žádný jiný exaktní údaj než o prodeji těch dotyčných knih, snažíme se vždy zjistit, zda vyhlášení cen mělo nějaký vliv na prodejnost laureátů. Myslím si, že lidé knihy kupují stále stejně, jenom se to tříští. To znamená, že až na výjimky typu Michala Viewegha, se nekupují knihy v masových nákladech, ale zájem se rozprostřel do více žánrů a oborů. Ročně vychází 16 až 17 tisíc novinek. V posledních letech vidím jenom jeden výrazný trend, a to je nárůst zájmu o původní českou literaturu pro děti a mládež,“ řekl v rozhovoru v pořadu Události v kultuře na ČT24 zakladatel ceny Magnesia Litera Pavel Mandys.

Záhádky mohou čekat nástupce

Do kategorie próza letos přišlo 68 přihlášek, o čtyři méně do kategorie překlad. O Literu za poezii se uchází 48 titulů, v kategorii naučné literatury je 42 uchazečů. Pořadatele stejně jako loni překvapil vysoký počet titulů přihlášených v kategorii knih pro děti a mládež, letos jich je 40, loni jich bylo 42 a dětská kniha také získala hlavní cenu - byla jí publikace Petra Nikla Záhádky.

Přibližně stejně jsou počtem přihlášených knih zastoupeny kategorie publicistika (31) a nakladatelský čin (30), na Literu za objev roku je nominováno 22 titulů. Nominace v osmi kategoriích oznámí pořadatelé počátkem března, kategorie za přínos české literatuře a hlavní cena nominace nemají.

Vydáno pod