V Praze začala prodejní výstava obrazů handicapovaných

Praha - V pražské restauraci Na Kovárně dnes začala výstava obrazů handicapovaných "umělců s širokou duší i úsměvem" Orbis Pictus. Akci zahájili textař, herec a zpěvák Jan Vodňanský a ředitelka neziskové nestátní organizace Škola Modrý klíč Milana Remarová. Modrý klíč, který poskytuje sociální služby dětem i dospělým lidem s mentálním a kombinovaným postižením, výstavu organizuje.

Radost i smutek, barevné emoce, pohledy na svět jinýma očima, svět tak důvěrně známý a přece stále překvapující. Pro mnohé vystavující umělce je vyjádření pomocí barev jedinou formou komunikace, jedinou formou seberealizace. Příležitost k tvorbě získalo asi 15 autorů v rámci činnosti ve Škole Sdružení pro pomoc mentálně postiženým (SPMP) Modrý klíč.

„Výstava je jedním z prostředků k začlenění těchto lidí do většinové společnosti,“ řekl zástupce ředitelky Modrého klíče Radovan Netušil. Dodal, že handicapovaní si užili dnešní vystoupení a řada z nich svou vůbec první večeři v restauraci. „Tito lidé mají často kombinované postižení, takže se těžko přizpůsobují okolí,“ vysvětlil.

Organizace Modrý klíč

vznikla v roce 1991 z iniciativy rodičů dětí s těžkou formou mentálního a kombinovaného postižení. Dnes poskytuje komplexní péči pro 108 uživatelů. Kromě výchovně vzdělávacího a pracovního programu centrum klientům zajišťuje například stravování, dopravu, fyzioterapeutické služby a poradenskou činnost.

Organizace hledá další podporovatele, kterým není lhostejný život dětí a dospělých s mentálním postižením. Veřejnost ji může podpořit nejen finančním či materiálním darem, ale také zadáváním práce do chráněných dílen nebo nákupem výrobků.

Také přímo v Modrém klíči si lze vybrat z široké nabídky ručně vyráběných tašek, tkaných výrobků, balících papírů, svíček, kovových šperků, rytin, obrazů, vánočních ozdob i přáníček, ozdobné i užitkové keramiky, her a hraček, knih či nástěnného kalendáře pro rok 2009.

Svoji podporu může vyjádřit každý i prostřednictvím dárcovské SMS zprávy odesláním textu DMS MODRYKLIC na telefonní číslo 87777. Cena DMS je 30 korun, Modrý klíč obdrží 27 korun. Více informací lze najít na adresách www.darcovskasms.cz a www.modry-klic.cz.

Výstava Orbis Pictus je prodejní; asi pět desítek obrazů lze zhlédnout i zakoupit v restauraci Na Kovárně v Praze 7 do 15. března.