Čunek jako hvězda stříbrného plátna

Praha - Jiří Čunek by se po Václavu Havlovi mohl stát dalším politikem, o kterém by vznikl celovečerní film, pokud ovšem tvůrci seženou potřebné finanční prostředky. Scénář o vzestupu regionálního politika napsali dokumentarista Radim Procházka a komentátor Hospodářských novin Petr Fischer. Autoři si zvolili u nás netradiční formu dokudramatu - tedy hraného snímku, který zpracovává skutečné události. Finanční otázku se tvůrci budou snažit řešit přes koproducenty, oslovit prý hodlají Českou televizi nebo Novu. Na přípravu projektu získali již čtvrtmilionový grant Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie.

V této souvislosti není bez zajímavosti, že tento Státní fond patří pod ministerstvo kultury, jež vede člen KDU-ČSL Václav Jehlička. Podle Procházky neměl na dokončení scénáře vliv Čunkův odchod z vlády. Jádrem filmu je obecně pojatý vzestup regionálního politika do první politické ligy, doplněný o konkrétní problémy - podezření z korupce a ze sexuálního obtěžování sekretářky Marcely Urbanové, která byla korunní svědkyní v Čunkově údajné korupční kauze.

„Osud Jiřího Čunka je nám modelovým příběhem, ve kterém hledáme mechanismy vynášející nahoru vůdce či správce společnosti. Jak se člověk dostane na vrchol politické moci a proč to často vypadá, že v politice nejsou lidi,“ ozřejmuje pojetí příběhu Procházka.

Herecké obsazení se řeší 

Autoři nad hereckým obsazením zatím váhají. Již dříve se v tisku psalo, že Čunka by mohl hrát Tomáš Hanák, ale jde vskutku zatím o spekulace. Sám Čunek v nadsázce a skromnosti sobě vlastní uvedl, že by si přál, aby ho zahrál francouzský herec Jen-Paul Belmondo.

Devětačtyřicetiletý Čunek se v roce 2006 stal senátorem a předsedou vládní KDU-ČSL. Předtím byl starostou Vsetína. Policisté Čunka podezírali z toho, že jako starosta vzal v únoru 2002 půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Jeho stíhání ale bylo zastaveno. Kontroverze vyvolalo i to, jak vsetínská radnice pod Čunkovým vedením postupovala vůči neplatičům nájemného, většinou Romům, ve Vsetíně.

Dokudrama

je rozšířené hlavně ve Velké Británii. Některé z tamních dokudramat vysílala i ČT. Nejznámějšími tvůrci jsou britští režiséři Michael Winterbottom s filmy Cesta na Guantánamo či Síla srdce a Paul Greengrass, autor Letu číslo 93. „Dokudrama je syntézou historického bádání a umělecké tvorby prostřednictvím filmu,“ vysvětluje dokumentarista Radim Procházka.

  • Jiří Čunek oznamuje svou rezignaci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/43/4271.jpg
  • Čunkovy listiny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/147/14681.jpg