Filmaři se chystají postavit novou Berlínskou zeď

Berlín - Pověstná Berlínská zeď, ještě před 20 lety oddělující západní a východní část hlavního města Německa, bude znova vztyčena, tentokráte ale ve východoněmeckém městě Halle. Několik stovek metrů dlouhý úsek zdi, včetně hraničního přechodu, poslouží jako kulisy při natáčení německého romantického snímku Liebe Mauer (Milá zeď), napsala dnes agentura DPA.

„Vytvoříme zde hraniční přechod Sebastianstrasse, který bude vypadat přesně tak, jako vypadal ve skutečnosti,“ prohlásil člen filmového štábu Elias Bünning. Stovky metrů dlouhá a 3,6 metru vysoká bariéra bude opatřena strážními věžemi, signálním plotem a dalším plotem z ostnatých drátů. Materiál, z něhož bude stavba vybudována, má být na rozdíl od betonového originálu z překližky, lepenky a dřeva.

Snímek bude vyprávět příběh Západoberlíňanky Franzi, která se krátce před pádem zdi v roce 1989 zamiluje do východoněmeckého pohraničníka. Osudy milenecké dvojice pak budou diváci sledovat i po zániku totalitní NDR. Film Liebe Mauer vstoupí do kin v roce 2010.