Oscarový večer má být letos živější a originálnější

Los Angeles - Jen hodiny zbývají do chvíle, kdy v Los Angeles začne 81. ročník udílení cen americké Akademie filmových věd a umění. Prestože se nominace na Oscary třpytí hvězdami hollywoodského světa, sázet se prý letos bude na neokázalost a náročnějšího diváka. Oproti předcházejícím ceremoniálům navíc organizátoři slibují řadu změn - televizní sledovanost totiž rok od roku klesá, a tak má být letos pětihodinová show mnohem živější, originálnější a pod moderátorskou taktovkou muzikálového herce Australana Hugha Jackmana.

Přímý přenos z oscarového předávání začne ve dvě hodiny ráno středoevropského času z neděle 23. února na pondělí. Čeští filmoví fanoušci mohou ceremoniál sledovat na HBO. Veřejná projekce se uskuteční také v pražském kině Světozor, kapacita je ale omezená.

Favoritem je Milionář z chatrče

Za favorita je považována romance Milionář z chatrče o indickém chlapci, který vyhraje velké peníze v televizní soutěži - jeho dětští protagonisté se také ceremoniálu zúčastní. Organizátoři dětem ze slumu zajistili potřebná víza i pětihvězdičkový hotel.

Kromě tohoto snímku, jehož režisér Brit Danny Boyle aspiruje i na cenu za nejlepší režii, soutěží o Oscara pro nejlepší film také drama Milk o zavražděném homosexuálním politikovi Harveym Milkovi, politický thriller Duel Frost/Nixon, Předčítač o ženě s temnou minulostí, které její mladý milenec před milováním vždy předčítá, a Podivuhodný případ Benjamina Buttona o muži, který se narodí jako stařec a v průběhu života postupně mládne. Ten má v letošním ročníku zároveň nejvíce nominací - proměnit by mohl až třináct oscarových sošek.

Zlatou malinu

pro nejhorší snímek loňského roku získala komedie Guru lásky. Filmovou anticenu dostali také kanadský herec Mike Myers, který v ní ztvárnil postavu léčitele a manželského paradce, a scénář filmu.

Tři Zlaté maliny připadly Paris Hiltonové - za nejhorší ženský sólový a párový výkon v nízkorozpočtové romantické komedii Kráska a Ošklivka a za vedlejší roli v hororovém muzikálu Repo: Genetická opera!. Zlatou malinu za nejhorší herecký a pěvecký výkon si vysloužil Pierce Brosnan za roli v muzikálu Mamma Mia!. Divácky úspěšné pokračování ságy o Indiánu Jonesovi získalo anticenu v kategorii nejhorší díl, remake nebo napodobenina. Zlaté maliny byly vyhlášeny v noci ze soboty na neděli; rozhodují o nich diváci.

Herci a herečky

Z herců mají podle kritiků největší oscarové šance Sean Penn právě za postavu Harveyho Milka a Mickey Rourke, který se na stříbrné plátno vrátil po 15 letech v ústraní, za roli postaršího zápasníka ve snímku The Wrestler. Svým hereckým výkonem zaujal taky Brad Pitt jako Benjamin Button a černým koněm je pak Frank Langella, který si v Duelu Frost/Nixon zahrál bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona.


 
Rourke a Penn už získali několik významných hereckých cen. Tyto trofeje přitom bývají dobrým indikátorem šancí na oscarový úspěch. Rourke vyhrál Zlatý glóbus a cenu BAFTA, Penna ocenilo americké Sdružení filmových a televizních herců.
 
Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli by kritici udělili vesměs buď Kate Winsletové za postavu bývalé nacistické dozorkyně v Předčítači - za kterou už dostala Zlatý glóbus, nebo Meryl Streepové, která si zahrála řádovou sestru ve filmu Pochyby o sexuálním zneužívání v církevní škole.
 
Nominace získaly i Anne Hathawayová za postavu alkoholičky ve snímku Rachel se vdává, Angelina Jolieová za drama Výměna a Melissa Leová za snímek Zmrzlá řeka.

Sázkou na jistotu se jeví Oscar za vedlejší roli pro tragicky zesnulého Heatha Ledgera za postavu ďábelského Jokera v batmanovském
Temném rytíři. Za stejnou roli mu před měsícem připadl im memoriam už Zlatý glóbus.

Poslechněte si tipy filmového kritika Jana Folla

Pro Petra Forejta by byl Oscar dárkem všech dárků

I Češi se mohou těšit na svůj triumf. Český zvukař Petr Forejt je spolu se dvěma americkými kolegy Chrisem Jenkinsem a Frankem Montano nominovaný na cenu za nejlepší zvukovou mixáž. Do finále trojici vybrali filmoví akademici za práci na snímku Wanted, který se natáčel v Praze.

„Oscar by byl dárkem všech dárků. Pocity jsou to příjemné, odjíždím pln očekávání, jak to dopadne, ale konkurence je i v naší kategorii velká,“ netroufá si Forejt odhadnout, zda mu zlatá soška připadne. Česká republika bude mít zastoupení v oscarovém klání už druhý rok po sobě. Loni získala zlatou sošku za nejlepší filmovou píseň Markéta Irglová s irským kolegou Glenem Hansardem k filmu Once.

Oscarové zajímavosti

  • Pozlacené sošky byly poprvé udělovány v roce 1929
  • Oscar váží 3,85 kg
  • Absolutní rekord v počtu získaných ocenění má na svém kontě Walt Disney – Oscarů získal 26, nominovaný byl 59krát
  • Nejstarší herečka, která získala Oscara, byla Jessica Tendyová; v 80 letech převzala sošku za roli ve filmu Řidič slečny Daisy
  • Nejmladší oceněnou naopak byla Tatum O'Nealová – v roce 1974 jako desetiletá obdržela Oscara za výkon ve filmu Papírový měsíc; ještě o čtyři roky mladší byla Shirley Templeová, když dostala v roce 1935 čestného Oscara
  • Největším smolařem v oscarových dějinách je zvukař Kevin O'Connell – neproměnil ani jednu z 19 nominací