Indičtí dětští herci z Milionáře z chatrče přijedou na Oscary

Los Angeles – Jedním z horkých kandidátů na zisk letošního Oscara za nejlepší film je snímek Milionář z chatrče. Romance o indickém chlapci, který vyhraje velké peníze v televizní soutěži. Ceny bude Americká filmová akademie udělovat v noci z neděle na pondělí středoevropského času. Na slavnostní ceremoniál už odletěli i dva indičtí dětští herci. Pohádka, kterou hrají na filmovém plátně, se tak pro ně stává alespoň částečně skutečností.

Desetiletý Azharuddín Muhammad Ismáíl a devítiletá Rubina Aliová do této chvíle neopustili nejen Indii, ale ani chudinské čtvrti Bombaje. Nyní se vydali na cestu přes půl zeměkoule na předávání nejprestižnějších filmových cen do Los Angeles, kde stráví dvě noci v pětihvězdičkovém hotelu.

„Jsem si naprosto jistý, že se vrátí s Oscary,“ tvrdí strýc Rubiny Aliové. Milionář z chatrče má deset oscarových nominací a je největším favoritem na zlatou sošku pro nejlepší film. Cestu dětských hrdinů do Spojených států se podařilo zařídit na poslední chvíli. Vyřídit pasy a víza pomohla filmová společnost. V Indii mnozí věří, že úspěch filmu by mohl přilákat zájem světa do chudé země a pomoc při rozvojových programech.

Více než den před slavnostním vyhlášením držitelů Oscarů za loňský rok se na internetu objevil seznam výsledků. Organizátoři jej ale označili za falešný. „Ten dokument je naprostý podvod. Jsou jen dva lidé, kteří budou znát úplný seznam vítězů předtím, než se na slavnostní ceremonii budou otevírat obálky,“ popřela pravdivost informací mluvčí Americké filmové akademie Leslie Ungerová.

Pokud by seznam byl přeci jen pravý, pak by si Milionář z chatrče odnesl sošky za nejlepší režii a kameru.

Z filmu Milionář z chatrče
Zdroj: ČT24/ČSFD