Sbírka legendárního YSL jde do dražby, bude to aukce století

Paříž - V pařížském Grand Palais jsou k vidění předměty z rozsáhlé sbírky umění zesnulého módního návrháře Yvese Saint Laurenta, které se příští týden budou dražit. Sbírka je podle aukčního domu Christie's jedna z nejvzácnějších, jaké se nacházejí v soukromých rukou, a tisk hovoří o "dražbě století". Aukce začne v pondělí večer.

Sbírku tvoří více než 700 uměleckých děl a předmětů, mezi kterými jsou obrazy Pabla Picassa, Fernanda Légera, Pieta Mondriana, Henriho Matisse a Edgara Degase, vzácné ukázky stylu art deco nebo římské a barokní skulptury. Christie's odhaduje výnos z aukce na 200 až 300 milionů eur (5,8 až 8,7 miliardy korun).

Sbírku nashromáždil Saint Laurent během několika desetiletí se svým partnerem Pierrem Bergem. Výtěžek z aukce, která se uskuteční 23. až 25 února, půjde podle agentury AFP Nadaci Bergé-Saint Laurent, kde je soustředěno dílo slavného módního tvůrce, a na lékařský výzkum, především k boji proti AIDS.

Pro vydražení sbírky bylo třeba zajistit rozsáhlé prostory muzea Grand Palais, pětidílný katalog, neustálou přítomnost osmi odhadců pro veřejné dražby, stovku telefonických linek a 1 200 židlí pro přítomné sběratele.

Peking chce dražbu stopnout

Jedinou kaňkou na přípravách akce je spor, který nastal mezi Čínou a organizátory dražby ohledně dvou bronzových soch. Byly v letním paláci čínského císaře v Pekingu a v roce 1860 se staly kořistí britských a francouzských vojáků. Čína žádá jejich vrácení. Saint Laurent a Bergé je však koupili legálně a aukční síň Christie's věří, že soud rozhodne ve zkráceném řízení v pondělí v její prospěch a že sochy budou moci jít nyní do dražby.

„Dražba kulturních předmětů uloupených během války nejenže uráží čínský lid a pošlapává jeho kulturní práva, ale také porušuje mezinárodní úmluvy,“ kritizoval mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü.

„Jsem připraven odevzdat tyto čínské hlavy Číně, pokud ta bude připravena uznávat lidská práva,“ reagoval na čínské protesty spoluvlastník sbírky Peirre Berge.

Yves Saint Laurent, jehož návrhy způsobily převrat v ženské módě, zemřel loni v červnu ve věku 71 let.

  • La tasse de thé od Fernanda Legera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/698/69735.jpg
  • Čína požaduje vrácení plastik králíka a krysy, které by měly být nabídnuty v dražbě umělecké sbírky YSL. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/698/69734.jpg