Kaplický napsal knihu o Josefovi pro Josefa

Praha - Architekt Jan Kaplický napsal pro svého syna Josefa vzpomínkovou knihu o svém otci, sochaři Josefovi Kaplickém. Publikace s názvem Josef a Josef je přehledem tvorby Kaplického otce, doplněného o texty nejen obou Kaplických, ale i výtvarnice Adrieny Šimotové, která studovala na UMPRUM v ateliéru staršího z nich. Kniha vychází u příležitosti konání stejnojmenné výstavy Josef a Josef Kaplicky v Galerii Zdeněk Sklenář. Otevřena bude 19. března, v den výročí narození Josefa Kaplického, a potrvá do 2. května.

„Jeho působení na škole bylo samo téměř uměleckým dílem. Skrze svého žáka vyjadřoval vlastně nepřímo sám sebe,“ píše Šimotová například o svém učiteli. Kniha představuje jeho dosud nepublikované skici, sochy, plastiky, grafické a architektonické návrhy. Je koncipována jako volný dialog mezi dědečkem a vnukem. Jako svou přílohu ji dnes vydal týdeník Respekt.

Josef Kaplický (1899-1962)

Vystudoval pražskou Uměleckoprůmyslovou školu a AVU. Působil jako výtvarník a pedagog. Na dnešní VŠUP vedl vlastní školu užité malby a zpracování skla. Vychoval několik generací žáků: vedle Adrieny Šimotové i třeba Stanislava Libenského nebo Václav Cígler. Josef Kaplický byl designérem, grafikem, malířem, sklářem i sochařem. Navrhoval například vitráže pro Gočarův a Wachsmanův kostel sv. Václava ve Vršovicích nebo okna pro baziliku sv. Jiří na Pražském hradě.

Jan Kaplický (1937-2009), původem český architekt, zemřel náhle 14. ledna, v den, kdy se mu narodila dcera Johanka. V Česku byl známý především díky projektu na novou budovu Národní knihovny. Více