Smetanova Litomyšl hvězdně zakončí české předsednictví

Litomyšl - Jednapadesátý ročník Smetanovy Litomyšle letos nabídne dosud nejrozsáhlejší program v historii mezinárodního operního festivalu.  Festival konaný ve dnech 12. června až 6. července završí české předsednictví Evropské unii, ponese proto podtitul Europa Musicalis a měl by přivítat také švédský královský pár, který by zde symbolicky převzal předsednictví EU. Během 25 dní se uskuteční 29 vystoupení, festival navštíví i české pěvkyně působící v zahraničí Dagmar Pecková a Magdalena Kožená.

Hvězdy e-maily neposílají 

„Jsou stovky zájemců ročně, denně máme pět až deset e-mailů s nabídkami. Nutno říct, že ten, kdo se nakonec ocitne v programu, žádnou nabídku posílat nemusí. Jde o nejlepší interprety k dané skladbě,“ řekl dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský.

Rok 2009 bude podle Stříteského rokem velkých jubileí - 750 let od povýšení Litomyšle na město a 60 let od založení Smetanovy Litomyšle. Festival připomene i různá výročí řady světových autorů - Bohuslava Martinů, Felixe Mendelssohna Bartholdyho, Josepha Haydna nebo Georga Friedricha Händela.

Operní řada nabídne v premiéře Smetanův operní opus Dalibor v podání ostravských filharmoniků. Zazní i Rusalka, kde vystoupí Dagmar Pecková. Světové opery například zastoupí Pucciniho Madama Butterfly. Na své si přijdou i děti, v programu jsou dvě operní jednoaktovky Broučci a Kocour v botách. „Vystoupí celá řada sólistů věhlasné prestiže, zazní celá řada skladeb, která byla hrána a dosud se hraje v evropských městech,“ řekl Stříteský.

Za Koženou stojí roky vyjednávání 

V galakoncertní sérii vystoupí Magdalena Kožená, která bude zpívat tvorbu italských a španělských autorů ze 17. století. O její účasti pořadatelé vyjednávali několik let. Z Německa přijede interpretka Mozartových oper Annette Dashová. V Litomyšli také zazpívá švédská sopranistka Susanne Rydénová v doprovodu souboru dobových nástrojů.

Festivalem Smetanova Litomyšl žije rodiště zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany už od roku 1949. V minulosti měl festival několikaletou pauzu, proto se letos koná 51. ročník. Ročně jej navštíví 15 až 20 tisíc diváků a jeho rozpočet je kolem 30 milionů korun. Peníze získává nejen ze vstupného, ale také od měst, kraje a především sponzorů.

Festival uvede i Verdiho Requiem v podání 160členného sboru z Colorada, v premiéře pak oratorium Orbis Pictus, které je projektem Zuzany Lapčíkové. Koncertní oratorní řadu zastoupí Smetanovo symfonické evangelium Má vlast a orchestrální verze Z mého života.

„Pro ty posluchače, které v prvním plánu nezajímá vážná operní hudba, nabídneme koncert na přání. Zazní magické melodie stříbrného plátna, nejslavnější operetní melodie nebo autorský pořad Jiřího Pavlici Studánko, Rubínko,“ doplnil Stříteský.

  • Mezzosopranistka Magdalena Kožená autor: Eric Veenhuijzen, zdroj: Magdalena Kožená http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/567/56667.jpg
  • Smetanova Litomyšl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/275/27460.jpg