Mene Tekel - Festival proti totalitě, zlu a násilí opět potěžkává hříchy

Praha - Biblická slova o sečtení a zvážení hříchů dala název festivalu Mene Tekel, který dnes začal demonstrací na pražském Staroměstském náměstí. Třetí ročník festivalu proti totalitě, zlu a násilí chce i letos oživit paměť a varovat před novými formami prorůstání zla do společenských systémů. Festival je jednou z oficiálních akcí českého předsednictví. Do neděle 1. března, kdy Mene Tekel končí, je přichystáno na čtyřicet akcí, koncertů, výstav, přednášek a také setkání s pamětníky.

„Byl jsem odmalička vychováván k odporu proti zlu a nenávisti, ale ne k nositelům tohoto zla, ale proti zlu jako takovému,“ uvedl jeden z nich, Leo Žídek, předseda Konfederace politických vězňů ČR. „Jako pamětníci a svědci minulosti vyprávíme dětem, které se narodily až po roce 1989 a nemohly nic takového poznat, o tom, jaké to bylo, a vyzýváme je, aby vzaly své ideály a energii do rukou a vytvořily pro sebe i jiné lepší budoucnost,“ dodal Žídek v souladu s cílem festivalu - připomínat a nezapomínat.

Leo Žídek je patronem dnešního festivalového dne. Stejně jako dalších několik stovek lidí přišel dnes odpoledne na demonstraci na Staroměstském náměstí. Na závěr proslovů z balonu Paláce Kinských, například primátora Pavla Béma nebo prezidenta mezinárodní asociace bývalých politických vězňů a obětí komunismu (Inter-Asso) Jura Knezoviće, zazněla česká hymna.

Tento festival je festivalem, který má zabránit opakování komunismu a jiných totalitních režimů. Doufám, že vývoj v této zemi a také v EU napomůže ke zpracování komunistické diktatury.

Díky tomu by bylo možné zabránit návratu diktatury v jiné podobě nebo návrat alespoň zbrzdit. Nacismus a fašismus byly poraženy, ale k ´dekomunizaci´nedošlo. Stále ještě slyšíme výroky, že tato idea byla dobrá, nebyla ale dobře realizována.

/Jure Knezović/

Součástí festivalu je i rekonstrukce soudního procesu

Pondělní program pokračuje večer dvěma akcemi: V kině Ponrepo se bude promítat cyklus dokumentů o sebeupálení Jana Palacha, v rockovém klubu Vagon se koná koncert Rockem proti komunismu, totalitě a násilí. „Koncert za ty, co se nevrátili, pro ty, co přežili, a kamarádům, aby nezapomněli“, se bude opakovat až do čtvrtka.

Netradiční akcí je rekonstrukce soudního procesu s kulačkou Marií Švejdovou. Studenti Právnické fakulty UK se budou stylizovat do jednotlivých rolí. Fiktivní obnova procesu se odehraje ve stejné soudní síni, kde se konal proces s Miladou Horákovou - ve čtvrtek 26.2. od 14:00 u Vrchního soudu v Praze na Pankráci. Natáčet ho bude i Česká televize.

  • Pieta za utrpení politických vězňů (2008) autor: Jiří N, zdroj: Mene Tekel http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/699/69840.jpg
  • Památník obětem komunismu Josefa Ryndy zdroj: Mene Tekel http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/699/69834.jpg
  • Loni přišel i Mirek Topolánek autor: Jiří Nedvěd, zdroj: Mene Tekel http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/699/69836.jpg