Moravská lidová píseň úplně jinak

Praha - Houslistka, zpěvačka a herečka Iva Bittová a přední jazzmani Emil Viklický, George Mraz a Laco Tropp se dnes představí ve Dvořákově síni Rudolfina. V rámci turné pojmenovaného po desce Moravian Gems putují po čtyřech českých a slovenských městech. Fanoušci tohoto žánru uslyší program na pomezí folkloru, vážné hudby a jazzu.

„My jsme s Jirkou Mrazem natočili v Americe desku Morava v roce 2000 a později jsme se rozhodli na to navázat. Jelikož to vydáváme u jiné firmy, museli jsme pozměnit název. Natáčeli jsme v Praze ve studiu Českého rozhlasu. Jirka si přivezl z Ameriky svoji osobní zvukařku, paní Katherine Miller, která potom desku míchala v New Yorku. Zpěvačka Iva Bittová je na nahrávce zásadní osobou. Málokdo umí s lidovou písní zacházet tak jako ona,“ přibližuje projekt Emil Viklický v rozhovoru pro pořad Události v kultuře ČT24.

„Práce na projektu nebyla nijak složitá, protože my se navzájem známe už dlouho. Především jsme jazzoví muzikanti a jsme zvyklí improvizovat. My jsme tady spojili několik žánrů dohromady, což není lehké, ale výsledek je, myslím, velmi dobrý,“ zhodnotil George Mraz.

„Pokud bych měl charakterizovat žánr, tak my se pohybujeme někde mezi jazzem, vážnou hudbou a folklorem. Jsme někde uprostřed těchto tří kategorií, kde přesně, to se nedá určit. To už je otázka pro hudební teoretiky a my jim necháme volné pole, aby to někam zařadili,“ doplnil Viklický.

Na koncertě zazní folklorní písně v jazzovém aranžmá Emila Viklického, které doplní několik jeho autorských skladeb, včetně variace Janáčkovy Sinfonietty. Chybět nebude ani Ej lásko, lásko, Polajka, orchestrální Láskou zhynulý a swingující Išlo dievča pro vodu.

Krátké turné zahájili jazzmani v Košicích. Z Bratislavy putují do české metropole a 26. února skončí na festivalu Jazzinec v Trutnově.