Tibet mysli myslí na odchod dalajlamy do exilu

Praha - Jaká je vaše představa o životě v Tibetu a do jaké míry tibetská kultura ovlivňuje světovou, to jsou otázky, ke kterým vybízí projekt Tibet mysli (26. 2. - 14. 4.) prostřednictvím ukázek tradičního umění, současné tvorby a náboženství. Záměrem výstavy je připomenout především padesáté výročí odchodu 14. dalajlamy do exilu a vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří s touto událostí soucítí. Důležitým tématem je také evropská fascinace tibetským buddhismem. Součástí projektu je i Tibet českýma očima.

Název projektu Tibet mysli odkazuje k Tibetu jako představě, ideálu, k němuž se vztahujeme a který interpretujeme. Tento prostor je jak pomyslný, tak skutečný. „Pro většinu z nás Tibet stále představuje pouze Tibet mysli, mlžnou, starobylou říši, kde se myšlenky stávají hmatatelné a sny lze prožít,“ tvrdí organizátoři. Těmi jsou občanské sdružení Potala a Bezejmenná čajovna ve Šťáhlavicích.

Tibet v předmětech i umění

Základem projektu je výstava o Tibetu z pohledu etnografů, výtvarníků, fotografů, sochařů. Tématy, kterými se zabývají, jsou brutální zákrok čínské moci proti demonstracím Tibeťanů, olympiáda v Číně nebo stále narůstající zájem o buddhismus.

Etnografická část výstavy představuje artefakty tibetského umění, mimořádně zapůjčené z depozitářů Národní galerie, Náprstkova muzea a soukromých sbírek. Jedná se o tradiční náboženské malby na plátně, drobné ochranné malby, ukázky textů, iluminace z rukopisů. Inspiraci východní kulturou ve výtvarném umění zastupují například Miroslav Páral, František Drtikol, Jaromír Skřivánek nebo Ivan Jelínek. (Rozhovor s výtvarníky)

Tibet českýma očima

Nejen obrazy, ale také fotografie českých umělců jsou představeny v části výstavy nazvané Tibet českýma očima. „Snažili jsme se připomenout naši inspiraci tibetskou kulturou, respektive tibetským buddhismem. Snažili jsme se připomenout určité kontakty, které čeští umělci nebo čeští cestovatelé udržovali s Tibetem,“ přibližuje expozici její kurátor Ivo Hucl.

Na univerzální otázky základních lidských práv odkazuje připomenutí dalajlamových návštěv v Československu a později i v České republice nebo jeho přátelství s Václavem Havlem. Návštěvu dalajlamy a také reportážní cykly fotografií z cest po Tibetu představí fotografové Zdeněk Thoma, Josef Ptáček, Pavel Bém, Markéta Kratochvílová, Jaroslav Havlík aj.

Tibet mysli - od 26. února do 14. dubna. Součástí projektu Tibet mysli jsou vedle výstavy také početné doprovodné akce. Například návštěva skupiny mnichů původní tibetské duchovní tradice bön z exilového kláštera Mänri v Indii, promítání filmů v kině Světozor nebo Koncert pro Tibet.

  • Obraz Jaromíra Skřivánka autor: Jaromír Skřivánek, zdroj: Tibet mysli http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/703/70288.jpg
  • Jindřich Štreit: Z cesty po Číně autor: Jindřich Štreit, zdroj: Tibet mysli http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/703/70291.jpg
  • Porcelánové objekty Ivana Jelínka autor: Ivan Jelínek, zdroj: Tibet mysli http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/703/70284.jpg
Vydáno pod