Čína chce hlavy zajíce a krysy, které byly vydraženy za 28 milionů eur

Paříž - V Paříži skončila třídenní aukce rozsáhlých uměleckých sbírek zesnulého módního návrháře Yvese Saint Laurenta a jeho obchodního společníka Pierra Bergého. Aukce překonala veškerá očekávání a za první dva dny vynesla 307 milionů eur. Peníze mají směřovat na lékařský výzkum a boj proti AIDS. Prodej sbírek světoznámého návrháře se ale neobešel bez skandálu. O ten se postarala roztržka s Pekingem, který protestuje proti prodeji dvou bronzových hlav zajíce a krysy, které pocházejí z císařské Číny. Prodány byly dnes za 28 milionů eur.

Sošky byly součástí fontány, kterou v 18. století navrhl pro letní palác čínského císaře v Pekingu francouzský jezuita Michel Benoist. V roce 1860, během takzvané opiové války, se ale staly kořistí britských a francouzských vojáků. Jejich celková hodnota se odhadovala před aukcí na 20 milionů eur a jejich zařazení do prodeje vyvolalo konflikt s čínskou vládou. Ta se pokusila vynutit si u francouzského soudu stažení sošek z dražby, ale marně

„Chceme, aby všichni věděli, že tyto historické předměty byly z Číny uloupeny. Jejich prodej ponižuje čínský lid a měl by být zastaven. I kdybychom spor prohráli, je to naše vítězství, protože každý teď už ví, co a jak se stalo,“ argumentuje právník čínské strany Liou Jang. Státní úřad, který spravuje čínské dědictví vzkázal aukční síni: „Christie´s bude muset přijmout všechny důsledky vyplývající z takového prodeje.“

Jediný žijící majitel rozsáhlé sbírky, Laurentův obchodní společník Pierre Bergé, naznačil ochotu stáhnout obě hlavy z dražby mimosoudně. Ale má podmínku. „Jsem zcela připraven odevzdat Číně své dvě hlavy, své dvě sošky. Žádám za to ale jedinou věc - ať čínská vláda dodržuje lidská práva, udělí svobodu Tibetu a umožní návrat dalajlamy,“ prohlásil. Čínský tisk jeho vyjádření označil za provokativní vydírání. Rozhořčení Pekingu nezmírňuje ani skutečnost, že Laurent a Bergé kdysi koupili sošky zcela legálně.

První den aukce byly vydraženy vzácné předměty za 206 milionů eur, druhý pak obrazy z 19. století a dekorativní předměty ve stylu art deco za 101 milionů eur. Na aukci mistrovských děl naváže v Paříži ve čtvrtek a v pátek dražba téměř osmi set oděvů a doplňků s podpisem YSL. Výtěžek aukce půjde Nadaci Bergé-Saint Laurent a na lékařský výzkum, především na boj proti AIDS.

Vydáno pod