Vyberte Gipsy.cz píseň pro Eurosong

Praha – Národní kolo evropské hudební soutěže Eurovision Song Contest Česká televize letos sice neuspořádá, hudební fanoušci ale mohou rozhodnout o písni, která bude za Českou republiku soutěžit. Hlasování o jedné skladbě z repertoáru skupiny Gipsy.cz, kterou ČT do Eurosongu nominovala, odstartuje dnes půl hodiny před půlnocí v Noci s Andělem. Píseň, která získá nejvíce hlasů, pak zazní v květnu v Moskvě v semifinálovém kole. "Slibujeme, že i když nepřivezeme první cenu, tak něco jistě přivezeme, protože jsme Cigáni," uvedli Gipsy.cz s nadsázkou a příslibem, že jejich vystoupení bude jako vždy show.

Až do 14. března se budou moci diváci svými hlasy přimluvit buď za píseň Aven Romale, nebo Do You Wanna. Během dnešního přímého přenosu ze setkávání Pavla Anděla a jeho nejen hudebních hostů, tentokrát poněkud nezvykle z Bratislavy, budou obě „kandidátky“ představeny. Od dalšího dne budou po celou dobu hlasování – tedy do 14. března – uváděny na ČT1 i na ČT2. Poslechnout si je lidé budou moci také na webu, kde najdou i pravidla pro hlasování.

Rozhovor s Radkem Bangou a Vojtěchem Lavičkou

Vy jste se v Eurosongu pokusili uspět už v minulých ročnících. Letos vás Česká televize přímo vybrala. Co si od letošního ročníku přesně slibujete?

R. B.: Zkusíme to, samozřejmě bychom chtěli vyhrát. Jsme jiní a myslím, že soutěž okořeníme.

Myslíte, že soutěž letos funguje stejně jako v 70. letech, kdy ji vyhrála ABBA a rázem byla slavná v celém světě?

V. L.: V současné době je to trochu složitější. Je víc proudů muziky, kapel je také daleko víc. Ale rozhodně, až se tam objeví něco zajímavého, tak to má šanci na úspěch. A my zajímaví jsme.

Přemýšleli jste o tom, jak být jiní, když jste psali nové písničky?

R. B.: Muzikant by neměl přemýšlet. Dělat něco na zakázku, to není moc můj styl. Napsal jsem písničky, jak jsem to v tu chvíli cítil, a je už jedno, jestli jsem je psal patnáct minut nebo tři dny.

Vznikly nové písně vyloženě pro Eurosong?

R. B.: Ne, to přímo ne. Jedna z nich existovala už předtím v demoverzi, byla v šuplíku. Dodělali jsme ji a natočili k ní klip. Měli jsme na natáčení šibeniční termín, ale nějak jsme to zvládli nakonec.

V. L.: Jedna z písniček vznikala asi tři minuty a druhá komplikovaně tři měsíce. Jsem sám zvědavý, kterou z nich si lidé vyberou.

celý rozhovor

Vítězná píseň bude vyhlášena opět v pořadu Noc s Andělem. Gipsy.cz ji zahrají živě na vyhlašování cen Akademie populární hudby 21. března (ČT1 20:00). A především ji představí v semifinálovém kole Eurosongu, kam pojedou v poněkud pozměněné sestavě, než na jakou jsou jejich fanoušci zvyklí, jak prozradili v rozhovoru. Semifinále se pořádají dvě – 12. a 14. května a Česká televize to z nich, kterého se účastní český zástupce, odvysílá. Stejně jako finále 16. května (ČT1 21:00).

Skupina Gipsy.cz bude také hostem pořadu Sama doma ve čtvrtek 5. března (ČT1 od 12:30).

Hlasování

Z jednoho telefonního čísla bude do soutěže zařazen pouze jeden hlas denně. Hlasování probíhá prostřednictvím SMS zpráv: SONG mezera 1 nebo 2, odeslaných na telefonní číslo 906 11 09. Cena jedné SMS je devět korun. Více informací

Soutěže Eurovision Song Contest se účastní zástupci zemí, které jsou aktivními členy EBU (Evropská vysílací unie, jejímž cílem je především výměna přenosů a příspěvků mezi zejména veřejnoprávními médii. ČR je ve sdružení zastoupena Českou televizí a Českým rozhlasem.). Letos je jich 43. Hostitelskou zemí Eurosongu 2009 je Rusko.

Českou republiku bude letos reprezentovat skupina Gipsy.cz. ČT využila tentokrát práva nominovat interpreta přímo a národní kolo nevypisovala. V roce 2007 za Česko soutěžila skupina Kabát s písní Malá dáma, o rok později Tereza Kerndlová s Have Some Fun. Do finále ale nepostoupil ani jeden z nich.