Smetanovské dny doprovází tělo a tělesnost

Plzeň - Hudební festival Smetanovské dny začal první únorový den a pomalu se blíží k závěru, který připadá na 2. března. Osou přehlídky zůstává klasická hudba, nabídka je ale mnohem pestřejší. Nechybí přesahy do folku, jazzu nebo worldmusic. V Plzni tak vystupovala například Zuzana Lapčíková nebo Dan Bárta a Illustratosphere. Dnes v rámci Smetanovských dnů začíná mezioborové vědecké sympozium o kultuře 19. století - Tělo a tělesnost.

„Tělo a tělesnost, zájem o tělo z různých pohledů, provázejí člověka odpradávna,“ uvedl k sympoziu vedoucí oddělení kultury Krajského úřadu Plzeňského kraje Vladimír Líbal. Mezioborového setkání se účastní filozofové, sociologové, historici, muzikologové i lingvisté.

Milostné dopisy i pitevní protokoly

Dvoudenní vědecké setkání (od 26. do 28. února) doprovází také výstava Tělo a tělesnost ve výtvarném umění 19. století. Zájemci ji najdou v plzeňské Západočeské galerii.

Kurátoři se snažili zachytit přístup k tělu z hlediska více oblastí - společenské, přírodovědecké, psychologické, náboženské a umělecké, které koncept těla a tělesnosti v 19. století formovaly. Nabízí pohled na tělesnost prostřednictvím kultu mladého těla, aktu ženy přes milostné dopisy českých osobností až po sport, anatomii, a dokonce i pitevní protokoly.

Expozice tak zahrnuje vedle kreseb, grafik a maleb také dobové fotografie nebo přírodovědné exponáty, například anatomické modely. Nejvzácnějším exponátem je kniha o lidském zdraví z roku 1847.

Výstava Tělo a tělesnost ve výtvarném umění 19. století začala 17. února a potrvá do 26. dubna.

K tématu těla a tělesnosti se vztahoval i Pařížský večer - pásmo rakouských erotických filmů z let 1906 až 1910. Označení „pařížský večer“ na plakátech signalizovalo na počátku minulého století, že se budou promítat pikantní filmy pro pány.

Vydáno pod