Kočka na rozpálené střeše řádí v Brně

Brno - Činohra brněnského Městského divadla nastudovala jednu z nejznámějších her 20. století, psychologické drama amerického autora Tennessee Williamse Kočka na rozpálené plechové střeše. Dnešní premiéra hry ověnčené Pullitzerovou cenou bude zároveň uvedením již desáté hry tohoto amerického dramatika na brněnské scéně.

Role manželů, jejichž svazek prochází velkou zkouškou, ztvárnili ve slavném filmu Liz Taylorová a Paul Newman. V Brně se ve hře s nepsaným podtitulem „rodinná oslava s tajemstvím“ představí Hana Briešťanská a Lukáš Hejlík.

Hra o třech dějstvích se odehrává v rodině bohatého plantážníka Pollitta, který umírá na rakovinu. Sám o své nemoci neví, jeho blízcí ovšem neztrácejí čas a za jeho zády rozpoutávají boj o dědictví. Atraktivní Maggie se ocitá na rozpálené plechové střeše - neježe zachraňuje své manželství, ale je také součástí rodinného spiknutí.

„Je příjemně nesnesitelná, příjemně vtipná, roztomilá, křehká - je ideální ženou, kterou všichni chtějí, ale doma ji pak nemohou snést,“ říká představitelka Margarety Hana Briešťanská. „Typická dnešní zlatokopka, má bohatého, pohledného muže, ale miluje ho, a to je komplikace,“ dodává.

„Hra je o sexu a penězích, ale také o hledání přátelství,“ říká režisér Zdeněk Černín. Upozorňuje, že Williams si vždy zanechal odstup a grácii: „Ani nejintimnější scény u něj nespadají do kategorie jednoduché pornografie.“

  • Kočka na rozpálené plechové střeše autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/708/70768.jpg
  • Kočka na rozpálené plechové střeše autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/708/70769.jpg