Kladenská Misery odmítá zemřít

Kladno - Herci Středočeského divadla v Kladně nastudovali hru Misery, dramatizaci kultovního románu mistra hororu Stevena Kinga. Tragikomedie o nezničitelnosti lidského ega byla v roce 1990 slavně zfilmovaná Robem Reinerem - herečka Kathy Batesová získala za svoje ztvárnění vyšinuté zdravotní sestry Oscara. Kladenská inscenace je protkaná živou hudbou Franka Sinatry.

Krásná Misery je hlavní postavou v románech úspěšného spisovatele Paula Sheldona. Jakmile ji autor nechá v posledním dílu série zemřít, začnou se dít děsivé věci, když po těžké autonehodě spisovatele shodou náhod zachrání jeho nejoddanější čtenářka, bývalá zdravotní sestra Annie.
 
„Celý příběh je o dvou lidech, kteří jsou zavření v jednom domě, přičemž jeden je závislý na tom druhým,“ přibližuje režisér Ondřej Lážnovský. Annie vězní obdivovaného spisovatele ve svém domě a nutí Paula, aby dál psal příběhy o Misery. Používá k tomu šílené donucovací metody. „To, co dělá, má podložené, má to morálku, ale její, velmi pokřivenou,“ říká představitelka Misery Lenka Zbranková. 
 

Původní divadelní adaptaci Kingova románu obohatilo kladenské divadlo o výjevy ze světa snů a o spisovatelovy fiktivní představy. Průvodcem děje je Frank Sinatra, jehož nejslavnější písně zpívá živě Jan Krafka.