Nepřítel lidu je ve Stavovském divadle

Praha - Národní divadlo připravilo v novém nastudování Ibsenova Nepřítele lidu. V dramatu o tom, jestli ten, kdo má moc, má i pravdu, hrají titulní role bratrů David Prachař a Jan Hartl. Inscenaci připravil ve Stavovském divadle režisér Ivan Rajmont, který v představení akcentuje otázky, zda právo a moc je na straně silnějších, jestli má pravdu takzvaná většina lidí, když hloupých je na světě bohužel děsivá převaha.

Malé lázeňské městečko zažívá dobré časy prosperity až do chvíle, kdy místní lékař přijde na to, že zdejší voda je životu nebezpečná. Případným zveřejněním takové zprávy však může ohrozit blahobyt obyvatel. Rázem se stane nepřítelem všech.

„Téma Nepřítele lidu je skutečně úžasné drama. Přesto má Ibsen někde ohromný smysl pro humor, ironii i grotesku a drama nepojednává nijak sentimentálně,“ uvedl k nejnovější inscenaci režisér Rajmont. „Demokracie má svoje bolavá místa, o kterých před více než sto lety Ibsen už zřejmě věděl. V podstatě se ty problémy moc nemění,“ doplňuje režiséra představitel hlavní role David Prachař.

Ibsenův Nepřítel lidu přilákal i filmaře, režisér George Schaefer natočil v roce 1978 stejnojmenný film se Stevem McOuineem v hlavní roli. Nepřítel lidu byl v Národním divadle uveden ještě za života Henrika Ibsena v roce 1891. Činohra Národního divadla dosud uvedla na 30 inscenací Ibsenových her.