Cenu Vladimíra Boudníka dostal Zdeněk Sýkora

Praha - Cenu Vladimíra Boudníka za rok 2008 dostal devětaosmdesátiletý Zdeněk Sýkora. Výtvarník sklízí uznání za celoživotní dílo po celém světě. Francie ho ocenila titulem rytíře Řádu umění a literatury, v Rakousku mu byla udělena Herbert-Boeckl-Preis, jeho obraz je součástí stálé sbírky Centre Pompidou v Paříži. V Česku má komerční úspěch, patří k několika málo žijícím autorům, jejichž díla se prodávají za milionové částky. Pocty v podobě státních či jiných oficiálních ocenění se mu zatím příliš nedostalo. Při této příležitosti bude od 3. března otevřena Sýkorova výstava v pražském Clam-Gallasově paláci.

Sýkora sám sebe považuje především za malíře. Ke grafice ho přivedla v 60. letech jeho neustálá touha experimentovat a zkoumat možnosti a limity výtvarného tvarosloví. Již tehdy také zapojil do práce počítač a vytvářel geometrické abstrakce pomocí serigrafie.

Techniku grafiky uplatňoval i později při další etapě své práce, vytváření známých linií. Grafiky-linie vznikaly sice vždy k nějaké příležitosti, autor ale pokaždé volil téma zpravidla neřešitelné v malbě a využíval tak i nadále specifických vlastností grafiky ke zkoumání principů vlastní malířské práce. V grafikách se tak třeba soustředil na detail, vracel se k fázi již hotového obrazu, zkoušel několik variant téhož nebo vizualizoval obraz ve fázích jeho vzniku.

Výstava v Clam-Gallasově paláci potrvá do 2. dubna. Zahrnuje i práce ze soutěže Grafika roku, kterou pořádá od roku 1994 Nadace Inter-Kontakt-Grafik. Hlavní cenu letos dostal Miloš Michálek za rozměrný tisk ze dřeva. Ve stejné kategorii dostal čestnou cenu poroty Dalibor Smutný. Mezi malými formáty se porotě nejvíce líbil barevný dřevořez Dany Jandové.

Cena Vladimíra Boudníka je pojmenovaná po průkopníkovi netradičních grafických technik.