Jean-Louis Trintignant by měl v dubnu navštívit Prahu

Praha - Přehlídky Týden současného francouzského divadla, která na začátku dubna nabídne divadlo, filmy, scénická čtení i setkání se známými osobnostmi, se podle informací pořádajícího Francouzského institutu Praha zúčastní i přední francouzský herec Jean-Louis Trintignant. Umělec má vystoupit 8. dubna v pražském Divadle Komedie s básněmi Jacquese Préverta.

Na pomezí žánrů 

Druhý ročník festivalu se má zabývat hranicemi divadelního žánru, kde se herec setkává s básníkem, dramaturg objevuje kinematografii a režisér se nechává inspirovat románem. V programu bude i hra Hirošima, má láska ve filmové verzi od Alaina Resnaise. Francouzské texty ze svého repertoáru zařadí na festivalový týden i česká divadla.

Dalším ohlášeným hostem přehlídky je herečka Christine Vézinetová, která představí ukázky ze hry Noc po rozvodu od Marguerite Durasové. V režii Lucie Bělohradské měla její česká verze premiéru loni v dubnu v pražské Viole s Janem Matáskem a Klárou Pollertovou Trojanovou.

Muž a žena - dělo se něco zvláštního

Trintignant (78) se proslavil zejména rolí ve filmu Clauda Lelouche Muž a žena. „Cítil jsem už při natáčení, že se děje něco zvláštního,“ vyprávěl před lety Lelouch o tomto svém filmu na pražském Febiofestu. Minimalistický snímek z roku 1966 o sbližování dvou jedinců stižených osobní tragédií, v němž zazářila i Anouk Aiméeová, získal Zlatou palmu a dva Oscary.

Trintignant začínal v roce 1956 po boku Brigitte Bardotové ve filmu A bůh stvořil ženu Rogera Vadima. Mezinárodní proslulosti dosáhl ve zmiňovaném Lelouchově snímku a také ve filmech „Z“ Constantina Costy-Gavrase, Konformista Bernarda Bertolucciho a Tři barvy: červená Kryzstofa Kieslowského. Do českých kin se dostal i francouzsko-italsko-německý snímek Atentát v Paříži. V roce 1998 na festivalu v Cannes, kde uvedl film režiséra Patrice Chéreaua Kdo mě má rád, pojede vlakem, Trintignant oznámil, že s kinematografií končí. Filmování označil za náročné a podotkl, že se může věnovat divadlu.

Mínus dva od zetě 

Loni v květnu uvedlo pražské Divadlo Kalich hru nazvanou Mínus 2, jejímž autorem je současný francouzský dramatik Samuel Benchetrit. Divadlo Bolka Polívky ji uvádí v Brně a Štúdio L+S v Bratislavě. I v Praze ztvárnili hlavní role Milan Lasica a Bolek Polívka, režii měl Juraj Nvota. Benchetrit napsal tento text právě pro Trintignanta - pro svého tchána. Premiéru měl v srpnu 2005 v pařížském Théatre Hébertot, kde se hrál až do konce roku 2007. Další pražská repríza se shodou okolností uskuteční pouhý den po plánovaném Trintignantově vystoupení v Divadle Komedie.