Kritici vytýkají novince U2 nepůvodnost

Velká Británie - Nové album skupiny U2 No Line On The Horizon dnes vstoupilo do prodeje ve Velké Británii. Uvedení předcházela masivní kampaň, která vyvrcholila sobotním koncertem kapely na střeše budovy londýnské BBC. První studiové album U2 po pěti letech sklízí zatím protichůdné kritiky; zatímco jedni jsou nadšeni vyspělostí a schopností kapely zastavit jít vpřed, podle jiných album nepřináší nic nového.

Kampaň vzbudila protest u části poslanců, podle kterých veřejnoprávní britská média věnovala přiliš prostoru propagaci desky. Hudební kritik Vladimír Vlasák podotýká, že originální, vtipná kampaň se od U2 očekává.

Titulní píseň alba propadla v britské hitparádě, britští kritici tvrdí, že si U2 příliš půjčovali ze zásuvek svých i od Boba Dylana a dalších hvězd. Podle Vlasáka je ale 12. album skupiny jedním z nejlepších, které natočili, s civilními písněmi a vnitřně bohaté. „Výborně hraje jako celek, je na více poslechů, má kouzlo nenápadnosti. Ponoří do jakési zvukové stěny a má hypnotický účiněk,“ říká. U2 podle něj prokazují  výjimečný talent napsat písničku.

Kapela ještě nezveřejnila termíny turné k nové desce. Praha je ve hře, už teď se na koncert mohou těšit polští fanoušci.

Bono Vox a Adam Clayton
Zdroj: ČT24/ČTK