Na jevišti Švandova divadla bude mnoho povyku

Praha - Jednu z nejoblíbenějších Shakesperových komedií Mnoho povyku pro nic uvádí dnes v premiéře pražské Švandovo divadlo. Přes 400 let starou, ale stále velmi aktuální hru o válce v lásce plnou zvratů režíruje kmenový režisér divadla Michal Lang. V hlavních rolích se představí Jana Stryková a Kamil Halbich.

Příběh, odehrávající se v renesančním paláci, nabízí mnoho současných témat. „(Shakespearovy) slovní hříčky jsou úžasné v tom, že jimi vyjadřuje smysl vztahu jednotlivých postav, podstatu lidské existence, relativitu - obrací věci naruby,“ říká režisér Michal Lang.

Tři páry - tři příběhy 

V komedii z roku 1599 s velkým nnožstvím postav, vtipných slovních hříček a nečekaných odhalení se na prknech Švandova proplétají tři dějové linie - námluvy knížecího oblíbence Claudia a guvernérovy dcery Héró a překážky v jejich svatbě, láska Beatrice a Benedicka a objev popletených strážníků Puškvorce a Šťovíčka, kteří odhalí zákeřnou intriku zlosyna Dona Johna.

„Je tam láska čtyř hlavních hrdinů, kteří jsou každý úplně jiný a každý se s ní vypořádává jiným způsobem - to je na tom zajímavé,“ říká představitelka Beatrice Jana Stryková
 
Švandovo divadlo se k Shakespearovi vrací po několika letech. Na scéně Švandova divadla se ve hře představují i nové tváře, například Matouš Ruml jako Claudio nebo Tereza Voříšková jako Héró.