Nerealizovaný Kaplického projekt stojí další peníze

Praha - Národní knihovna přišla o projekt od Jana Kaplického a studia Future Systems. Uplynuly totiž zákonné dva roky, během kterých se měla začít připravovat projektová dokumentace stavby. To se ale nestalo. Vedení knihovny teď musí najít jiné řešení, jak přeplněnému Klementinu pomoci. Kdyby autor návrh i po uplynutí dvouleté lhůty knihovně ponechal, mohla by jednání o stavbě pokračovat. Podle informací to tak Kaplický zamýšlel. Z příslušných míst, která mají o stavbě rozhodnout, však žádná nová stanoviska, jež by stavbu podpořila, nezazněla. Knihovna především nedostala od města pozemek.

„Je jasně dáno, pokud se nezačne s projektovou dokumentací, náleží vítěznému návrhu prémie ve výši 160 tisíc eur, která má být a bude vyplacena,“ řekl v pořadu Události, komentáře současný generální ředitel NK Pavel Hazuka. Ovšem kdo přesně se stane majitelem návrhu a dostane zmíněné peníze, zatím není zřejmé. NK nyní z právního hlediska posuzuje situaci, která ve studiu nastala po smrti Jana Kaplického. Bývalá žena Kaplického a zároveň spolumajitelka studia Amanda Leveteová Kaplického architekty propustila. Ti nyní zakládají New Future Systems. Ovšem značka Future Systems patří poslední architektově ženě Elišce.

Národní knihovna nadále upozorňuje na své nedostačující prostory - především proto chtěla stavět novou budovu. „Během příštího roku by mohl nastat kolaps takových rozměrů, že bychom nemohli poskytovat některé základní služby,“ upozornil Hazuka. Uvažuje se o rozšíření depozitáře v Hostivaři a revitalizaci Klementina. „Depozitář budeme muset rozšiřovat více, než jsme plánovali. Ale především kvůli většímu prostoru pro digitalizaci dokumentů, která souvisí s našimi závazky vůči Evropské digitální knihovně,“ upřesnil generální ředitel. Práce na rozšíření depozitáře by mohly podle něj začít už na podzim.

Podle vlády je prioritou v případě řešení situace NK oprava Klementina, dosud ale platí i usnesení bývalé vlády Jiřího Paroubka z roku 2006 o výstavbě nové budovy NK. Zda se současný ředitel NK, který tehdy působil na ministerstvu kultury, rozhodne hledat cestu k nové budově, není zřejmé.