Balet Zlatovláska míří k divákům na DVD

Praha - Baletní pohádku Zlatovláska uvedlo na trh na DVD vydavatelství Supraphon ve spolupráci s baletem Národního divadla Praha. Titul s hudbou Vladimíra Franze a choreografií Jana Kodeta je na repertoáru divadla již třetí sezonu a těší se velké oblibě jak u dětí, tak u dospělých. V titulní roli se divákům představí sólistka ND Adéla Pollertová.

Představení vychází z klasické pohádky Karla Jaromíra Erbena a pomocí prologu je pojaté jako divadlo na divadle. Před zraky dětských diváků se odehrává příběh, ve kterém komedianti a mládež na vsi hrají pohádku o zlatovlasé panně.

Na počátku byla… Zlatovláska 

„Petr Zuska, šéf baletu ND, mě požádal o původní choreografii pohádky, ale jaká to bude, to už bylo na nás. Zlatovláska nás napadla hned na začátku, a i když jsme potom přemýšleli i o dalších námětech, nakonec jsme se k ní vrátili. Jednak proto, že patří k českému kulturnímu bohatství, jednak je to nosné téma pro balet,“ vysvětluje choreograf Jan Kodet. „Nejdůležitější bylo dojít k představení, které bude srozumitelné a přínosné pro malé děti, které na ně zapůsobí tak, aby se chtěly do divadla vracet. Myslím si, že u nás ještě příliš neumíme vychovávat dětské publikum,“ dodáva.

V rukopisu choreografa se objevují různé taneční žánry, nechybí poetika ani humor. Plně je využita divadelní mašinérie, točna, mezi nejoblíbenější části u dětí patří scéna s mravenci, kteří perly v podobě velkých bílých míčů posílají na jeviště za pomoci publika.

Nedílnou součástí baletní Zlatovlásky je původní hudba Vladimíra Franze, vždy v živém podání Komorního orchestru Berg. Významnou roli ve srozumitelnosti děje má i postava vypravěče, zpěváka (na záznamu jej ztvárňuje Martin Zbrožek), který děj posouvá popěvky evokujícími někdejší kramářské písně.

Osudová role 

Pro Adélu Pollertovou byla Zlatovláska Vladimíra Franze zřejmě osudem předurčená: „Když jsem byla malá a chodila ještě na moderní gymnastiku, maminka pracovala s Vladimírem Francem na Učilišti spojů. Vladimír mě také někdy hlídal a já jsem mu kradla tempery a malovala s nimi úděsné obrázky, mimo jiné jsem mu namalovala princeznu Zlatovlásku na brčálově zeleném pozadí. Jednou jsem potřebovala hudbu na krátkou gymnastickou sestavu a maminka požádala Vladimíra, jestli by mi ji nesložil, ale ten s uměleckou převahou řekl: Já nebudu na nějakou minutu deset mrhat svým talentem, radši té vaší Adélce jednou napíšu celý balet, a zrovna třeba Zlatovlásku, když mi i tak pěkně namalovala. A když potom skutečně Zlatovlásku napsal, tak teprve, když byla hotová, se podíval na obsazení, a zjistil, že ji tančím já a že tak po šestadvaceti letech splnil svůj slib.“ Role Zlatovlásky patří k jejím nejoblíbenějším, nejen proto, že je pro ni svým vzhledem ideální představitelkou, ale také proto, že je pojata lidsky, jako skutečná dívka.

Kromě záznamu samotného představení obsahuje DVD Zlatovláska bonusy: dokument o přípravě baletu Zlatovláska, rozhovory a medailony umělců a také velký medailon baletu ND. Vše doplňuje obsáhlý booklet s informacemi a fotografiemi z představení.

  • Zlatovláska autor: Roman Sejkot, zdroj: ND http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/718/71709.jpg
  • Adéla Pollertová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/412/41114.jpg