Michael Jackson se vrací, do popové řeky vstoupí v červenci

Londýn - Bývalý král světového popu Michael Jackson se pokouší vstoupit podruhé do řeky popu. Pro svůj pokus o návrat na výsluní showbyznysu si vybral Londýn, kde chce v červenci koncertovat. Oznámil to dnes bez dalších podrobností. Padesátiletý americký zpěvák dal pro údajný "největší návrat v historii" přednost Anglii před USA, protože v Evropě se stále těší velké oblibě. Vystupovat by měl v londýnské O2 Areně pro 20 tisíc návštěvníků.

Plánovaných koncertů by údajně mělo být až padesát. Jejich uskutečnění ale zpochybňují spekulace o Jakcsonově nedobrém zdravotním stavu. List The Times napsal, že koncerty by měly začít 8. července a lístky by se měly začít prodávat 13. března. Jackson se na dnešní tiskovou konferenci, kde svůj návrat oznámil, dostavil o hodinu a půl později, skrytý za černými brýlemi. Uvedl, že v červenci to bude jeho „poslední vystoupení v Londýně“. A dodal: „Zazpívám skladby, které mí fanoušci chtějí slyšet.“

Nejdůležitější data v Jacksonově životě

Michael Joseph Jackson se narodil v srpnu 1958 v městečku Gary ve státě Indiana. Již odmala zpíval se svými čtyřmi bratry v populární skupině Jackson 5, které pevnou rukou vládl jejich autoritativní otec. Odvrácenou stránkou slávy této sourozenecké skupiny však byla ztráta dětství jejích členů.

Souběžně s působením v Jackson 5 odstartoval Michael i svou sólovou kariéru. Jeho první hit, balada Got to Be There, vyšel v roce 1971. O osm let později už album s názvem Off The Wall překonalo hranici deseti milionů prodaných kopií.

Vrcholu kariéry se Michael Jackson dočkal v roce 1982. Deska Thriller, které se prodalo více než 100 milionů kusů, se stala vůbec nejprodávanějším albem v historii pop-music. Velkolepé filmové ztvárnění titulní písně navíc odstartovalo novou éru v oblasti hudebních klipů.

Další desky Bad (1987), Dangerous (1991) či HIStory (1995) se sice prodávaly také po desítkách milionů kusů, historický úspěch Thrilleru už ale nepřekonaly. Jacksonovu popularitu zvýšila i autobiografická knížka Moonwalk a film Moonwalker. Obě díla vznikla v roce 1988 a byla pojmenována po slavném tanečním kroku, jímž se Jackson proslavil ve svých klipech i na stále bombastičtějších koncertních turné.

Ústup ze slávy

Přelom 80. a 90. let se však stal také dobou, kdy Jackson začal stále více poutat pozornost - ani ne tak hudbou jako svým stále bizarnějším vzhledem a různými skandály. Stránky bulváru plnily mimo jiné dohady o počtu plastických operací obličeje, které údajně Jackson podstoupil. Stále bledší odstín hudebníkovy pleti, chorobná touha po čistotě i nezbytná rouška přes ústa - to vše zavdávalo podnět k nekonečným spekulacím o zpěvákově zdravotním stavu.

Hlavní problém se však objevil v roce 1993, kdy byl Jackson poprvé obžalován ze sexuálního zneužití třináctiletého chlapce. Podezření se sice neprokázalo, ale Jackson se přesto s rodinou chlapce dohodl na mimosoudním vyrovnání. Tím přišel nejen o část svého tehdy ještě rozsáhlého majetku, ale i o pečlivě budovanou image ochránce slabých a utlačovaných, který duší stále zůstává dítětem. V listopadu 2003 byl na Jacksona kvůli zneužívání dětí vydán další zatykač, ale soud hudebníka v roce 2005 osvobodil.

Jacksonova manželství

Odpovědí na spekulace o intimních sférách Jacksonova života se měla stát svatba s dcerou Elvise Presleyho Lisou Marií v červenci 1994. Manželství však po roce a půl skončilo rozvodem. Stejný konec měl v roce 1999 i svazek se zdravotní sestrou Debbie Roweovou. Během zhruba tříletého manželství s ní Michael Jackson zplodil syna Prince Michaela I. a dceru Paris. Matka zpěvákova třetího dítěte, Prince Michaela II., není známa.

Kromě Jacksonova osobního života (slavný zpěvák například loni v listopadu údajně konvertoval k islámu) budily v poslední době velkou pozornost i jeho neutěšené majetkové poměry. Kvůli nim se musel vzdát svého pohádkového ranče Neverland a nejnověji čelil žalobě ze strany bahrajnského šajcha. Syn panovníka ostrovního státečku v Perském zálivu, kam se Jackson uchýlil po soudních tahanicích v roce 2005, po něm požadoval sedm milionů dolarů. Sumu prý zpěvákovi vyplatil jako zálohu za nedodané album a autobiografii. Spor loni na podzim skončil dohodou.

  • Album singlu Thriller zdroj: Epic http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/646/64519.jpg
  • Michael Jackson zdroj: www.emjey.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/268/26729.jpg
  • Porcelánová socha Michaela Jacksona autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/417/41665.jpg
  • Michael Jackson autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/718/71772.jpg
  • Michael Jackson a Lisa Maria Presley zdroj: www.virginmedia.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/720/71917.jpg