Do kin jde animovaný příběh odložených hraček ze staré půdy

Praha - Animovaný film režiséra Jiřího Barty a scenáristy Edgara Dutky Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? má dnes distribuční premiéru. Příběh panenky Pomněnky vzdorující s pomocí přátel vládci temné Říše zla nabízí bezmála 500 trikových záběrů. Režisér Barta vsadil na animovanou klasiku, i když byl film snímán digitálně, jedná se o vyprávění příběhu v tradici české animace.

Celovečerní animovaná pohádka natáčená ve Studiu loutkových filmů je plná fantazie, dobrodružství, komických situací a napětí. Odehrává se za zavřenými dveřmi půdy. Odložené hračky v čele s rytířem Krasoněm, medvídkem Muchou, plastelínovým skřítkem Šubrtem a myškou Sklodowskou se zúčastní velké záchranné akce, která prověří jejich důvtip a statečnost.

„Myslím, že děti by si mohly oblíbit myšku Sklodowskou, která je rozhodná, šikovná, statečná a spolehlivá. Je to autorita a opora jako tatínek či maminka. Já osobně mám nejraději Mravence - ak. malíře, který sice do příběhu moc nezasahuje, ale je to výrazná vedlejší postava se suchým humorem a fantazií,“ říká režisér Jiří Barta.

Film s rozpočtem 30 milionů korun je určený především dětem, podle jeho tvůrců by však měl potěšit i dospělé publikum. „Nebudou to žádné hvězdné války, ale klasická a dobrá ruční loutková animace,“ upozornil zástupce společnosti UPP Boris Masník, který má na starosti speciální efekty. Počítače se staraly například o vodu či kouř a usnadnily natáčení trikových scén před modrým pozadím.

Tvůrci filmu využili veteše a harampádí a většinu rekvizit důmyslně vytvořili ze starých a nepotřebných věcí. Například tank má tělo z motoru babety a kanon z výfuku. Lokomotivu tvoří zrezivělá kamínka, hrábě, vodovodní armatury, plechovky a stará baterka, zatímco vagony simulují staré kufry na podvozku.

Na scénu se dostala i živá zvířata a herci v čele s Jiřím Lábusem v roli vládce Říše zla a kocourem Vesmírem. „Když jsem toužil být v dětství hercem, nenapadlo mě, že budu někdy hrát bustu. Bylo to náročné, protože busta by se neměla hýbat, všechny emoce jsem musel sdělit jen hlasem,“ řekl Lábus.

Producentem celovečerního animovaného projektu je Miloslav Šmídmajer z Bia Illusion, koproducenty Česká televize, firma UPP, bratislavská společnosti Continental Film a partneři z Japonska. Částkou 5,5 milionu korun ho podpořil fond kinematografie, grant získal i od slovenského ministerstva kultury.

Jiří Barta

je profesorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kde vede ateliér filmové a televizní grafiky. Tímto projektem se vrátil do filmové branže po 17 letech. Pracoval na něm 18 měsíců. Jeho snímky Zaniklý svět rukavic a Krysař patří mezi skvosty světové animované tvorby.

  • Na půdě zdroj: CinemArt http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/719/71843.jpg
  • Na půdě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/702/70122.jpg
  • Na půdě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/719/71840.jpg