Vítězné filmy festivalu Angelus doprovodí v Praze režiséři Zanussi a Zelenka

Praha - Zhlédnout vítězné filmy Mezinárodního studentského festivalu Angelus budou mít poprvé možnost pražští diváci na dvoudenní přehlídce. Dnešní večer bude v kině Světozor patřit dokumentárnímu filmu Zemřít v Jeruzalémě, který doprovodí jeho autorka, izraelská režisérka Hilla Medalia. V pondělí 9. března se v Městské knihovně představí pět vítězných krátkých filmů, po jejichž skončení budou s diváky diskutovat vedle jejich tvůrců i režiséři Krysztof Zanussi a Petr Zelenka.

Snímek Zemřít v Jeruzalémě (To Die in Jerusalem) získal prestižní cenu Georga Fostera Peabodyho, zvláštní cenu poroty na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech v Paříži a tři nominacemi na cenu Emmy. Společně s režisérkou přijedou do Prahy i bratři Priddyové z produkční společnosti Priddy Brothers a diskusi budou přítomni i odbornící na palestinsko-izraelské vztahy.

Zemřít v Jeruzalémě

29. března 2002 byl v jeruzalémském supermarketu spáchán další z řady sebevražedných útoků - jednou ze dvou obětí je i sedmnáctiletá izraelská dívka Rachel Levy. Útočnicí byla stejně stará palestinská dívka Ayat al-Akhras z tábora Duhajšá. Rok nato se režisérka filmu setkává s matkou Rachel, aby se s ní vydala na složitou cestu za pochopením smrti své dcery a diváky na pozadí osobní tragédie dvou rodin provedla problematikou blízkovýchodního konfliktu. Odkrývá při tom propastné kulturní a náboženské rozdíly mezi oběma etniky, ale zároveň také společnou touhu po smíření…

Hilla Medalia se po absolvování výcviku u Izraelských obranných sil (IDF) vydala do USA, kde získala bakalářský i magisterský titul na Southern Illinois University. Poté se jako produkční podílela na řadě úspěšných snímků (39 Pounds of Love, Daughters of Abraham, Condition: John Foppe). Zemřít v Jeruzalémě je jejím režisérským debutem. 

Páteční program začíná ve 20:00, pondělní v 19:00. Vstup na oba večery je volný, více informací na zde. Festival Angelus byl časopisem MovieMaker označen jako nejlepší filmový studentský festival. Od roku 1996 ho každoročně pořádá asociace hollywoodských režisérů a je otevřen mladým filmařům z celého světa.