Pochyby nechají prostor k pochybám

Praha - Psychologický snímek Johna Patricka Shanleyho s Meryl Streepovou v hlavní roli vstoupil do českých kin. Režisér natočil Pochyby na motivy vlastní divadelní hry, ve které vycházel ze svých zážitků z dětství a za kterou získal ocenění Tony i Pulitzerovu cenu. V další hlavní roli snímku nominovaného na pět Oscarů se představí Philip Seymour Hoffman.

Píše se rok 1964 a americká společnost po smrti prezidenta Kennedyho prochází bouřlivými změnami. Kněz Flynn v podání Philipa Seymoura Hoffmana se pokouší uvolnit přísná pravidla církevní školy, které vládne železná ruka sestry Aloysius. Do školy přichází první černošský student, který má na své straně jen kněze. Ten je brzy obviněn, že chlapce sexuálně zneužívá.

Jeptišky jinak 

Prostředí katolické školy je režisérovi filmu dobře známé, v mládí sám jednu navštěvoval a byl z ní vyloučen. Právě proto zasadil příběh o pravdě a lži do rodného Bronxu. „Viděl jsem různá zobrazení jeptišek ve filmech a divadelních hrách. Obvykle byly terčem hrůzy nebo posměchu. Já jsem měl báječné osobní zkušenosti a tak jsem chtěl ukázat respekt k jejich nesobecké obětavosti, kterou věnují lidem v nouzi a hlavně dětem,“ říká Shanley.

„Trvalo mi dlouho obléct na sebe všechny ty vrstvy, které ani nejsou vidět. Byl to velmi komplikovaný a přesný kostým. Představoval pro mě krásný každodenní rituál, který vyžadoval trpělivost. Cítila jsem se jako opravdová služebnice Boha, dokonale to fungovalo jako příprava na roli,“ prozrazuje představitelka přísné Aloysius Meryl Streepová.

Pochyby o vině a nevině 

Divák má pochyby během celého filmu a dokonce ani na konci dramatu se nedoví odpovědi na otázky o vině nebo nevině. Tvůrci nechávají na něm, aby se rozhodl, kde je pravda. Shanley chtěl podle svých slov napsat hru o pochybnostech a nutnosti zpochybňování něčích názorů. „V případě Pochyb jsem nechtěl, aby diváci dostali odpověď, spíš aby si pomysleli: Tohle je ale velice dobrá otázka. V tomhle ohledu se z toho stává příběh diváků samotných,“ říká.

Film žádnou z oscarových nominací neproměnil. Je druhým celovečerním snímkem, který Shanley režíroval, tvůrce má bohaté zkušenosti jako scenárista - už v roce 1987 získal Oscara za scénář k filmu Pod vlivem úplňku.

  • Záběr z filmu (2008) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/721/72046.jpg
  • Meryl Streepová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/721/72050.jpg
  • John Patrick Shanley autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/721/72048.jpg