Laureát Českého lva za celoživotní dílo je už znám

Praha - Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu převezme na slavnostním večeru v sobotu 7. března v pražské Lucerně režisér, scenárista a herec Juraj Herz. Z desítek filmů, které natočil, jsou ceněny adaptace literárních předloh - Spalovač mrtvol, Petrolejové lampy, Morgiana, Panna a netvor.

Herz vystudoval fotografii na Střední uměleckoprůmyslové škole v Bratislavě a později režii a loutkoherectví na pražské Divadelní fakultě. Začínal jako asistent a pomocný režisér například na oscarovém Obchodě na korze. Samostatně debutoval v roce 1965 středometrážním snímkem Sběrné surovosti podle povídky Bohumila Hrabala.

V roce 1987 Herz emigroval do Německa. Po návratu po listopadu 1989 natočil adaptaci předlohy Karla Pecky Pasáž. Natáčí pro zahraniční televize a věnuje se divadelní režii. Právě dokončuje horor Tma.

„Cena je to tak poněkud předčasná - mohla by přijít až tak za pět či deset let,“ komentoval rozhodnutí akademiků čtyřiasedmdesátiletý filmař. I když se mu v emigraci netočilo nejlépe, neboť prý neměl kvalitní štáby, připomněl, jak tam přebíral dvě bavorské státní ceny. „Byly tehdy spojeny s částkou 50.000 marek - a nezdaněných. Zatímco teď je to hezký skleněný lev,“ řekl s tím, že podobná ocenění bývají dost subjektivní.

V minulosti ocenila ČFTA za celoživotní tvorbu režiséry Františka Vláčila, Jana Švankmajera, Karla Kachyňu, Jiřího Menzela, Miloše Formana, Jiřího Krejčíka, Věru Chytilovou, Otakara Vávru, Juraje Jakubiska, Jana Němce, Ivana Passera a Vojtěcha Jasného. Českého lva v této kategorii převzali i kameraman Miroslav Ondříček, herečka Stella Zázvorková a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.