Český dřevák se loučí

Mělník - Poslední dva dny zbývají výstavě černobílých fotografií Český dřevák a jeho host Karel Novotný, kterou završuje svou činnost fotografická skupina Český dřevák. Název si sdružení dalo podle klasické dřevěné měchové kamery, kterou její členové při tvorbě velkoformátových fotografií používají. Výstava ukazuje práce Karla Kuklíka, Jaroslava Beneše, Tomáše Rasla, Petra Helbicha, Jana Reicha i loni zesnulého Bohumíra Prokůpka a také mělnického fotografa Karla Novotného, který má svým dílem ke skupině blízko. Expozice se koná v podkrovních prostorách Regionálního muzea Mělník.

„Touto schůzí končíme,“ řekl při vernisáži mělnické výstavy Jaroslav Beneš. Sdružení vzniklo v roce 2000, zakládajícími členy byli vedle Beneše fotografové Karel Kuklík, Jan Reich a Bohumír Prokůpek. Později se připojili Tomáš Rasl a Petr Helbich, bývalý asistent mistra velkoformátové fotografie Josefa Sudka.

V roce 2007 skupinu opustil Jan Reich, na sklonku roku 2008 zemřel Bohumír Prokůpek a členové se rozhodli činnost skupiny ukončit, protože již neplní svůj účel - „scházení se kvůli řečem, filmům, fotopapírům, krajině, výstavám, muzice, politice, děvčatům a příhodám života vůbec a kvůli dobrému vínu, při kterém se tak dobře existuje“ (text k výstavě). 

Fotografové, scházející se v dejvickém ateliéru a vlastnící i speciální dřevěné legitimace, používají pro práci klasickou měchovou kameru a negativ o rozměru 9 x 12 centimetrů nebo větší a pozitiv je kontaktní kopií. V obecném povědomí je tento styl práce spojován s historickou tradicí, dokonalostí zachycení detailů a uměleckou hodnotou.

Na výstavě jsou k vidění vedle přírodních motivů i snímky z městské krajiny, zátiší nebo záběry Prahy; většina představuje jakési zastavení v čase. Výstava je otevřena od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

  • Jaroslav Beneš autor: Ondřej Tichota, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/722/72187.jpg
  • Český dřevák a jeho host Karel Novotný autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/722/72189.jpg