Karamazovi nejlepším českým filmem roku 2008

Praha - Výroční cenu Český lev za nejlepší film roku 2008 získal snímek režiséra Petra Zelenky Karamazovi. Zelenka získal i cenu v kategorii Nejlepší režie. Mezi nominovanými za nejlepší scénář vyhrál Bohdan Sláma se snímkem Venkovský učitel. Za nejlepší ženský a mužský herecký výkon Česká filmová a televizní akademie ocenila Zuzanu Bydžovskou a Karla Rodena za role ve filmech Venkovský učitel a Hlídač č. 47. Snímek Tobruk získal ceny ve třech kategoriích - za kameru, hudbu a zvuk. Za dlouholetý umělecký přínos českému filmu byl letos oceněn režisér Juraj Herz (Spalovač mrtvol, Petrolejové lampy, Panna a netvor aj.). Historický úspěch znamenalo včerejší vyhlášení cen filmové akademie pro Českou televizi. Filmy, na jejichž výrobě se podílela, získaly 14 z 15 udělovaných sošek.

Snímek Karamazovi byl nominován v osmi kategoriích. „Čekal jsem spíše hudbu nebo kameru,“ řekl při přebírání ceny za režii v pražské Lucerně Petr Zelenka. Shodných osm nominací měl i druhý celovečerní snímek Václava Marhoula Tobruk, který nakonec zabodoval ve třech kategoriích. Přehled nominací zde.

Za „Hlídače“ bodovali herci 

Snímek Filipa Renče Hlídač č. 47, který produkovala ČT sama, proměnil tři z pěti nominací - vedle Karla Rodena převzali cenu Vladimír Dlouhý za vedlejší roli a Jan Mattlach za střih. Dvě sošky si odnesl snímek Juraje Jakubiska Bathory - za divácky nejúspěšnější film loňského roku (cena se uděluje za návštěvnost za prvních osm týdnů po uvedení v kinech, v případě Bathory činila 650 tisíc diváků) a za výtvarný počin pro Jakubiska a Jaroslavu Pecharovou.

Záznam slavnostního večera (i v televizní kvalitě) zde. 

Nejdelší potlesk pro Havla 

Poprvé v šestnáctileté historii udílení Českých lvů pořadatelé ocenili
dokumentární snímky. Jako nejlepší dokument loňského roku akademici zvolili snímek Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Film, který v kinech zhlédlo 160 tisíc diváků, již dříve dostal i cenu filmových kritiků. „Cenu sice držím v ruce, ale skutečnými držiteli lva jsou pánové Pavel Koutecký a Václav Havel,“ řekl Janek, který po náhlé smrti Kouteckého snímek dokončoval. Bývalý český prezident se svým poděkováním divákům za trpělivost sklidil během vyhlašování společně s Miroslavem Jankem a producentkou Jarmilou Polákovou největší potlesk ze všech, kteří na pódium Lucerny přišli. Při nominačním večeru již byly uděleny ceny pro nejlepší dokumentární snímky let 1993 až 2007 - cenu tehdy získaly snímky Český sen, Marcela a Síla lidskosti - Sir Nicholas Winton.

Jednu hereckou sošku získal film Michaely Pavlátové Děti noci - pro Lenku Termerovou za ztvárnění matky. Bez sošek z večera odešly nominované snímky O rodičích a dětech, Nestyda a Kozí příběh - pověsti staré Prahy. Cenu Sazky za nejlepší dosud nerealizovaný scénář s šekem na 400 tisíc Kč převzal Petr Jarchovský se svým projektem Kawasakiho růže.

Úspěchy filmů České televize 

Mimořádný úspěch filmů, na nichž se podílela Česká televize, překvapil generálního ředitele ČT Jiřího Janečka. „Jsem velmi rád, že akademie potvrdila, že Česká televize se v podpoře filmu vydala správným směrem. Já bych chtěl za tohle drtivé vítězství poděkovat hlavně našim divákům. Uspěly totiž jejich filmy, které si ze svých televizních poplatků zaplatili,“ reagoval na vítězné tažení České televize letošním vyhlašováním Českých lvů Jiří Janeček.


Vyhlašování Českých lvů moderoval v přímém přenosu České televize Bolek Polívka s dcerou Annou. Rodinné tandemy byly angažovány i do role předávajících. V záři reflektorů se tak objevili například herci Ladislav a Ivan Trojanovi, Dana Batulková se synem Jakubem Prachařem, Miroslav Krobot s dcerou Lenkou, Iva Janžurová a její dcery Theodora a Sabina Remundovy či Michael a Natálie Kocábovi, kteří spolu i zazpívali. Po oficiální části následoval v přilehlých prostorách paláce Lucerna tradiční „masový vegetariánský raut“.

Vydáno pod