Německá premiéra opery Čecha Pavla Haase měla úspěch

Gera - Velký aplaus sklidila německá premiéra opery Šarlatán, kterou složil český skladatel Pavel Haas zavražděný v roce 1944 nacisty. Jedinou operu bratra slavného herce Huga Haase o vzestupu a pádu zázračného léčitele v pátek představil více než 70 let po jejím prvním uvedení soubor divadla v durynské Geře.

Pavel Haas, žák skladatele Leoše Janáčka, v ní zpracoval legendu o doktoru Johannu Eisenbartovi, který na přelomu 17. a 18. století působil v Sasku. Lékař vyhřívající se na výsluní přízně díky svým léčitelským schopnostem přijde o své renomé poté, co při operaci zemře jeho nepřítel, mnich Jochimus. Obdivovaný léčitel se v očích veřejnosti změní v šarlatána, který se nakonec upije k smrti.

Svou premiéru si tato opera odbyla na konci 30. let v Haasově rodném Brně, kvůli židovskému původu autora byla ale záhy stažena z repertoáru. Haas sám putoval v roce 1941 do Terezína a o tři roky později skončil jeho život v koncentračním táboře v Osvětimi. Dílo, k němuž napsal i libreto, se znovu na pódium podle serveru freiepresse.de vrátilo až v roce 1999 na operním festivalu v irském Wexfordu.

Německé zpracování připomnělo podle agentury DPA i skladatelův tragický osud, když se na scéně objevuje obří mlýnské kolo v podobě hákového kříže. Opera sama je spíš sledem pestrobarevných obrazů a epizod, v nichž vyjma hlavní postavy vystupují nepříliš charakterově propracované figury, „které se z čista jasna vynoří a zase zmizí“, zhodnotili představení kritici.

Diváci gerské premiéry však inscenaci režiséra Kaye Kuntzeho přijali s nadšením, napsala v recenzi DPA. Aplaus si vysloužil hlavně představitel doktora Eisenbarta, hostující baritonista Andreas Scheibner. Za svůj úspěch může představení také poděkovat působivým dekoracím a fantaskním, až klaunským kostýmům, dodala DPA.