Ministerstvo kultury dá literárním časopisům více

Praha - Ministerstvo kultury navýšilo o čtyři miliony korun sumu, kterou v rámci grantového řízení může rozdělit na podporu vydávání literárních časopisů. Vydavatelé si v minulých týdnech stěžovali na to, že dotace pro ně určené by měly letos být méně než poloviční oproti loňskému roku. Po navýšení by dotace měla dosáhnout 13 milionů oproti loňským 20 milionům.

Ministerstvo původně plánovalo rozdělit v dotacích na živé umění jen 65 procent loňské sumy a čelilo kvůli tomu kritice členů grantových komisí i ze strany příjemců dotací. Nyní úřad podle ministra Václava Jehličky (KDU-ČSL) jedná s resortem financí o tom, aby mohl být grantový rozpočet na úrovni 85 procent loňského roku. Přednostně se rozhodl hledat řešení pro časopisy. „Víme, že vydávání časopisu nelze jednoduše přerušit. Věřím, že navýšení o čtyři miliony korun dá literárním časopisům v dnešní nejisté době určitou jistotu,“ uvedl.

Prioritou jsou památky 

Výdaje na granty v uplynulých pěti letech rostly, ani letošní plánovaná výše prý neklesá pod úroveň z roku 2007. Kritici úřadu tvrdí, že není důvod, aby klesaly výdaje na živou kulturu v situaci, kdy celkový rozpočet ministerstva roste, respektive je letos na přibližně stejné úrovni jako loni. Vedení úřadu ale říká, že prioritou jeho podpory jsou památky.

Zástupci vydavatelů ve své stížnosti uváděli, že letos má být na granty pro ně rozděleno místo loňských 20 milionů jen devět. Ministerstvo ale oponuje tím, že loni byl díky dobré finanční bilanci rozpočet mimořádně posílen o šest milionů. Proto je třeba podle úřadu porovnávat loňských 14 milionů a letošních 13 milionů, které již zahrnují dnešní navýšení.

Aktivní resort s podmínkou transformace

Nová kulturní politika je podle Jehličky první vlaštovkou v tomto směru a mohla by nastolit trend k tomu, aby kultura byla také chápána jako jeden z motorů ekonomiky. Jehlička také míní, že nynější ekonomická krize může paradoxně pomoci učinit některé kroky, jakými je například transformace příspěvkových organizací. „Je zřejmé, že by pak zbylo i více peněz na ministerské granty,“ doplnil.

O transformaci příspěvkových organizací se mluví již léta a slibuje ji dlouho i samotný ministr Jehlička. Přeměna dnešní třicítky příspěvkových organizací ministerstva kultury například na veřejně prospěšné instituce by měla přinést jejich větší soběstačnost.