Čs. vojenské letectví bude mít pořad

Praha - I dobu válečnou mapuje právě vznikající dokument o devadesátileté historii československého vojenského letectví. Autoři se pro materiály ponořili do tuzemských i zahraničních archivů. Podle svých slov nehledali jen technická data o jednotlivých strojích, ale především příběhy těch, kteří je řídili.

Nový dokument přiblíží divákům například Krále vzduchu - nejpopulárnějšího československého leteckého akrobata Františka Nováka, který položil před 2. světovou válkou na lopatky celou Evropu. Vyhrál řadu prestižních závodů a spolu s dalšími diktoval světu způsob létání. Dokument sleduje i osudy mnoha dalších letců.
 
Velký příběh

„Je to příběh o historii vojenského letectví v Česku, a k tomu my pomáháme dobovými dokumenty, fotografiemi, archivy, rekonstrukcemi,“ vysvětluje odborník na leteckou historii Ivo Pujman.

Materiály tvůrci hledali nejen ve Vojenském historickém ústavu, ale také v Anglii, Francii, Polsku nebo Rusku. „Jsou to materiály, které z archivu doposud nebyly nikdy zveřejněny - ze soukromých sbírek a hlavně z anglického válečného muzea, kde točili naši letci za druhé světové války,“ připomíná ředitel Mido film Petr Vodák. Nad kanál La Manche v roce 1940 diváky přenesou i 3D animace. 



Dokument mapuje vývoj vojenského letectví až do roku 2008, představí tak i nejmodernější techniku, kterou vlastní česká armáda v současnosti.

Historie československého vojenského letectví
Zdroj: ČT24/ČT
Vydáno pod