Recenze: Na Opavsku pěkně

V pozoruhodné galerii Albertovec na Opavsku pořádá občanské sdružení Za Opavu přehlídku prací a staveb, nominovaných na ocenění v soutěži, pojmenované na počest opavského rodáka Josefa Maria Filipa Olbricha. Světoznámý architekt, působící na přelomu devatenáctého a dvacátého století v Rakousku, Německu, Holandsku a v dalších zemích tehdejší dynamické Evropy je ve své domovině poměrně málo doceňovaný. Celá akce má za úkol zveřejňovat úspěšné realizace kvalitní současné architektury v okolí Opavy, což znamená především na Opavsku, Kravařsku a Hlučínsku.

Objekty, vystavené zde do 29. března, jsou přibližovány fotografiemi a nákresy. Mezi celou řadou svižných a zajímavých realizací kralují, což je velmi důležité, i dvě výjimečné rekonstrukce, které můžeme Opavě opravdu závidět. Slezská projektová společnost Opava a ateliér architektury a projektování Pyramida jsou podepsány pod opravdu exkluzivní rekonstrukcí areálu Městského koupaliště v Opavě, vybudovaného v roce 1931 podle projektu Otty Reichnera. Kvalitní omlazení a provedení prací jakoby zázrakem vrátily autentickou podobu celé stavbě a což je pozoruhodné a ojedinělé, také interiérům.

Druhou povedenou rekonstrukcí je úžasná generálka nádraží Opava-východ, kde došlo nejen k modernizaci a dalšímu omlazení nástupních prostor, ale k znovuzrození celého odbavovacího komplexu, který díky kvalitním restaurátorským průzkumům a následně vzornou realizací jejich výsledků získal zpět původní kvalitní tvář z let 1855 a 1892-93.

Za připomínku stojí i další představená díla - jsou z velké části z kuchyně Ateliéru 38 - ať již v řadě medií již publikovaný rodinný dům v Chvalíkovicích, panoramatické výhledy nabízející dům v Kylešovicích či vtipný kadeřnický salon Jane Mark přímo v Opavě. Určitě zajímavé jsou citace původní klasické zástavby z dvacátých let na řadových rodinných domcích v Malých Hošticích, práci arch. Malchárkové nebo sídlo firmy DK 1 od architektů Halfara a Kozla v Kravařích.

Celá tato expozice, podtrhující kontinuitu činnosti Kabinetu Architektury Galerie Albertovec, dokládá, že záplava podnikatelského baroka, rozlévající se v okolí obou velkých slezských měst, Opavy i Ostravy, není zcela homogenní a vzniká (robná) naděje na její pozvolné změny.

  • Architektura na Opavsku autor: Jovo, zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/727/72645.jpg
  • Architektura na Opavsku autor: Jovo, zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/727/72644.jpg