Čínský film přiblíží seminář

Veselí nad Moravou - Málo známou čínskou kinematografii představí o víkendu 11. ročník semináře asijského filmu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. V programu třídenní přehlídky najdou zájemci 13 celovečerních hraných filmů. Jako zpestření nabízejí organizátoři koncert, přednášku a dvě výstavy.


Semináře asijského filmu se v nevelkém jihomoravském městě konají od roku 1998 a získaly stálý okruh návštěvníků z řad příznivců náročné kinematografie. Poslední ročníky věnovali pořadatelé japonskému, vietnamskému, filipínskému, thajskému, mongolskému a indonéskému filmu.

Zajímavostí letošního ročníku je česká premiéra filmu Vesnická klinika doktora Ma, který letos získal jednu z vedlejších cen na Berlinale. V Česku se zatím nepromítal ani film Přerušené ticho, v němž ztvárnila hlavní úlohu herečka Gong Li, asi první čínská filmová hvězda světového formátu. Gong Li uvidí účastníci semináře i ve filmu Rudé pole, který získal v roce 1988 Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně.

Na programu jsou také filmy režiséra Sie Ťina, jehož loňské úmrtí zaznamenala i česká média. „Jeho filmy se promítaly v našich kinech už od 50. let a byl to první čínský filmař, který se dostal do americké Akademie filmových umění a věd,“ uvedl ředitel veselského kina Miroslav Beinhauer. Festival zpestří dva filmy pohlížející na Čínu z evropské perspektivy. Jeden zábavně pojednává o fingované dánsko-čínské svatbě, druhý o nečekaných potížích čínského filmového štábu při natáčení v Polsku.

Veselský filmový seminář trvá od 13. do 15. března.