Magnesia Litera zná své nominované

Praha - Kniha fotografií Josefa Koudelky ze srpna 1968, reedice publikace o Šumavě z roku 1931 nebo román Tomáše Zmeškala Milostný dopis klínovým písmem jsou mezi 24 tituly nominovanými do osmi kategorií ceny Magnesia Litera za rok 2008. Slavnostní vyhlašování se bude konat 18. dubna a diváky jím nově ve Stavovském divadle provede herečka Anna Geislerová. 19. dubna pak ceremoniál uvede Česká televize.

Na Literu za nakladatelský čin je nominována publikace Invaze 68 z Torstu, která shrnuje fotografie Josefa Koudelky ze srpna 1968, publikace Josefa Váchala Šumava umírající a romantická, kterou vydala Paseka, a Spisy Františka Langera, jež v nakladatelství Akropolis spolu s Divadelním ústavem a nakladatelstvím Kvarta loni završil dvacátý díl.

Překlady 

Literu za překladovou knihu mohou dostat dva díly Deníků Sándora Máraie, které přeložily Ester Sládková a Dana Gálová, kniha s názvem Burití Joaa Guimaraese Rosy v překladu Vlasty Dufkové nebo Příběh podivuhodné lásky Carla-Johana Vallgrena, který přeložil Zbyněk Černík.

Objev a dětská literatura 

Na objev roku aspirují Pavel Göbl s titulem Tichý společník, Jakub Řehák s knihou Světla mezi prkny a Lenka Uhlířová s publikací Velká cesta Malého pána. Cenu za knížku pro děti a mládež mohou dostat Alena Ježková za knihu Prahou kráčí lev, Oldřich Růžička za Tajemství slavkovského pokladu nebo Pavel Šrut za své Lichožrouty.

Vzdělávání a literatura faktu 

V kategorii naučná literatura, která v prvních ročnících několikrát dostala hlavní cenu, mají nominace Miloš Anděra s titulem Národní parky Evropy, Vojtěch Kolman a jeho Filosofie čísla a Josef Vojvodík s publikací Povrch, skrytost, ambivalence. Manýrismus, baroko a (česká) avantgarda. Na publicistickou cenu jsou nominováni Radka Denemarková s titulem Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla, František Štorm se svými Eseji o typografii a Erik Tabery za knihu o zákulisí voleb hlavy státu Hledá se prezident.

Próza a poezie

V próze soutěží Michal Ajvaz a jeho Cesta na jih, Martin Ryšavý se svými Cestami na Sibiř a Tomáš Zmeškal a jeho Milostný dopis klínovým písmem. Literu za poezii mohou dostat Bohumila Grögerová (Rukopis), Karel Šiktanc (Vážná známost) nebo Jana Štroblová (Lament).

Kategorie Litera za přínos české literatuře nominace nemá, hlavní cena Kniha roku se vybírá ze všech nominovaných titulů. Nejvíce zastoupeny jsou i v letošním ročníku tradičně kategorie próza a překlad. Do kategorie próza letos přišlo 68 přihlášek, o čtyři méně do kategorie překlad. O Literu za poezii se uchází 48 titulů, v kategorii naučné literatury je 42 uchazečů.

Tomáš Zmeškal: Milostný dopis klínovým písmem
Zdroj: ČT24