Jeden svět začal v Barmě a cenou Homo homini

Praha - Jedenáctý ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět odstartoval dokument Barmský VJ. Tento snímek je svědectvím o brutálním potlačení protivládních demonstrací v Barmě v září 2007. Osobně ho na filmovou přehlídku přijel uvést jeho dánský režisér Anders Østergaard. Ještě před promítáním proběhl v prostorách Pražské křižovatky, bývalém kostele sv. Anny, zahajovací večer, během něhož byla jako každoročně udělena cena Homo homini určena těm, kteří se významně zasloužili o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů.

Za rok 2008 cenu získal čínský disident Liou Siao-po a spolu s ním symbolicky také všichni signatáři Charty 2008, která je přímou pokračovatelkou české Charty 77. Liou Sia-po patří k předním čínským osobnostem prodemokratického hnutí.

Za svobodu projevu, kdy proti perzekuci staví dialog a nenásilná řešení, bojuje už více než třicet let, přestože byl za svoji činnost několikrát vězněn a neustále pod dohledem policie. V prosinci minulého roku byl Siao-po zadržen a převezen na neznámé místo, kde je bez řádného soudu či obvinění držen dodnes.

Barmský VJ

První festivalový večer pokračuje promítáním jednoho ze zásadních snímků festivalu - Barmský VJ. V roce 1988 byl Joshua jako malý chlapec svědkem brutálního zásahu barmské vojenské junty proti demonstrantům, během něhož byly zabity více než tři tisíce lidí. Od té doby byl rozhodnut bojovat za demokracii. „Vyzbrojen“ malou kamerou a mobilním telefonem se společně s třemi desítkami dalších odvážných mladých Barmánců ze skupiny Democratic Voice of Burma rozhodl podrobně zachytit protivládní demonstrace v září roku 2007 a jejich následné surové potlačení…

Záběry z něho se objevily v roce 2007 ve zpravodajství všech významných světových médií. „Film je složen ze záběrů exilové televizní stanice Democratic Voice of Burma, která byla založena v Norsku. Na Jeden svět přijede zástupce ředitele této organizace Khin Maung Win,“ uvedla programová ředitelka festivalu Helena Zajícová.

Festival Jeden svět potrvá od 11. do 19. března. Projekce 123 dokumentů z více než 40 zemí světa proběhnou postupně ve 30 českých městech, včetně Prahy. Ozvěny festivalu, který je oficiální doprovodnou akcí českého předsednictví, proběhnou také v Bruselu a Washingtonu.

„Přál bych si, aby letošní rok inspiroval k úvahám a debatám o tom, co jsou výzvy, před nimiž stojíme, a jakým způsobem česká společnost a česká politická reprezentace může tyto problémy řešit,“ uvedl při zahájení festivalu Jeden svět jeho ředitel Igor Blaževič.