NG nakoupila staré umění za téměř 30 milionů korun

Praha - Národní galerie v Praze 16. března představí kolekci děl starého umění, o které rozšíří svou expozici ve Schwarzenberském paláci. Za devět děl český stát zaplatil přes 27 milionů korun. Jedná se tak o nejvýznamnější přírůstek děl starého umění v NG od roku 1989. Výjimečný je objem akvizice i ve srovnání s ostatními státními nákupy či výkupy uměleckých děl.

Díla, která nyní získala NG, pocházejí ze sbírky Antonína Isidora Lobkowicze (1775 až 1819). Galerie koupila ze stejného zdroje už v roce 2007 dva významné obrazy od italských a holandských umělců. Nové akvizice již je možné vidět ve stálé expozici, ale podrobnosti o nákupu chce galerie sdělit až v pondělí. Obrazy se podařilo zakoupit „díky pochopení a vstřícnému přístupu ministerstev kultury a financí“, uvádí galerie.

Největší akvizicí v novodobé historii NG byl nákup děl ze známé Waldesovy sbírky, za něž na přelomu tisíciletí stát zaplatil přes 100 milionů korun. Další nákupy pro NG související s restituovanými díly byly v řádech statisíců či milionů korun, například dvě díla starého umění za 3,6 milionu (Cornelis Pietersz Bega) a 14,7 milionu korun (Camillo Boccaccino).

Mezi další cesty, jak Národní galerie získává nová díla, patří dary či nákupy - i ty se často skládají i z jiných zdrojů než ze státní dotace. Dary se pohybují v řádech jednoho až šesti milionů korun ročně. Kritiku před časem sklízel nákup díla Josepha Beuyse. Objekt s názvem Auto stál 15 milionů korun, dnes je součástí expozice moderního a současného umění ve Veletržním paláci.

V tomto případě celou sumu uhradil stát - na splátky, a doplatil ji právě v době, kdy se debatovalo o tom, zda má Česká republika zaplatit deset milionů korun za unikátní fragment latinského rukopisu Dalimilovy kroniky vydražený v zahraničí. Na nákup Beuysova díla, jednoho z nejvýznamnějších představitelů německého umění 60. let, získala NG peníze prostřednictvím ministerského programu podpory akviziční činnosti českých muzeí a galerií.

Loni český stát zaplatil několik desítek milionů korun na výkup děl z Freundovy sbírky, vydražený nábytek a obrazy ze sbírky Lichtenštejnů stály 13 milionů a doplácelo se přes 11 milionů korun za druhou část trezorového fondu klášterní knihovny v Teplé u Mariánských Lázní, který získala Národní knihovna. Cena celého souboru, získaného během několika let, je 68 milionů korun.

Umělecké dílo od Josepha Beuyse (1921–1986), jehož nákupní cena pro NG vyvolala polemiku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod