Eva Pilarová jako rebelující dáma

Praha - Eva Pilarová zahájí 12. března v pražské Městské knihovně šestý ročník cyklu Rebelující dámy české hudby. Cílem projektu je představit kultivovanému publiku současnou tvář ženské hudební scény nejrůznějších žánrů a popularizovat tak tvorbu a interpretační umění umělecky výrazných, i když někdy obecně málo známých, ženských hudebních osobností. Zároveň se cyklus snaží zasadit českou současnou hudbu do kontextu hudby zahraniční a prezentovat jejich vzájené prolínání a často i originální syntézu.

Eva Pilarová vystoupí za doprovodu kapely vynikajícího jazzového kontrabasisty Víta Fialy, kterého doplňují Milan Dvořák na klavír, Ivan Dominák na bicí a Miloš Bílek na saxofon a klarinet. „Zazpívám swingové skladby, něco z vážné hudby, ovšem po svém, a několika písničkami připomenu divadla Semafor a Rokoko z šedesátých let,“ prozradila zpěvačka.

K zařazení do cyklu „Rebelujících dam“ Eva Pilarová dodala: „Za minulého režimu stačilo málo. Třeba zpívat americké skladby, i když s českým textem. Dnes je nepochopitelné, že jsem v písni Co je to láska nesměla zpívat sloku, ve které se tvrdilo, že „Armstrong není Rus“.  Samozřejmě jsem to zpívala dál a to byl rebelující pocit." Jako host vystoupí v Městské knihovně jazzová zpěvačka Věra Křížková.

Kromě koncertu Evy Pilarové nabídne do června letošní cyklus „Rebelujících dam“ v měsíčním rytmu vystoupení Moniky Načevy, Sylvie Krobové a Kateryny Kolcové, Edity Adlerové a Jany Rychterové.

Eva Pilarová

pochází z Brna, s nímž jsou spojeny její první pěvecké krůčky. Ty ji málem přivedly ke kariéře operní zpěvačky. Studentka pěveckého oddělení JAMU se ale začala věnovat i jazzu a taneční hudbě a vedle studia účinkovala v divadélku Večerní Brno a nahrávala pro brněnský rozhlas. Ještě v roce 1960 získala angažmá do nově vzniklého pražského divadla Semafor. Začaly vznikat věčně zelené písničky, ať už šlo o převzaté písně s texty Jiřího Suchého nebo o novinky z plodné dílny Suchého a Jiřího Šlitra. Získala mj. čtyři Zlaté slavíky, vyhrála Zlatou lyru v Bratislavě či Grand Prix v Sopotech a vydala desítky alb. Od roku 1996 se také věnuje fotografií? Vedle klasických fotek dělá i digitálně zpracované snímky, jak sama říká, fotoobrázky. Mohli je předloni obdivovat i návštěvníci vídeňské galerie Jan. Svého dalšího koníčka -  vaření - už zúročila do celkem šesti kuchařských knih. V minulosti spolupracovala s orchestry Karla Krautgartnera, Gustava Broma, Václava Hybše a dalšími a nyní koncertuje s kapelou Víta Fialy. A to i na jazzových festivalech a v jazzových klubech.

V rámci projektu REBELUJÍCÍ DÁMY ČESKÉ HUDBY se představila již řada vynikajících umělkyň, například: Iva Bittová, Kaprálová kvartet, Lenka Dusilová, Vladivojna La Chia, Zuzana Lapčíková, Al-Yaman, Lenka Filipová, Ida Kelarová, Vesna Vaško Cáceres, Suí Vesan, Pavla Kapitánová, Tonya Graves a The New Orchestra of Dreams, Alice Bauer a AB Blues, Pavla Milcová a mnoho dalších.