Jak se žilo na Hradě: sluneční hodinky, kosti a karty

Praha - Rekonstrukce podlahy Vladislavského sálu připravila archeologům pohled do života královského paláce v 16. a 17. století. V násypech pod dřevěnými deskami byly objeveny stovky drobných předmětů - měšce s mincemi, šperky, hrací kostky, karty… Unikátním nálezem jsou staré sluneční hodinky, kružítko a dýmka. "Všechny předměty se dostaly pod podlahu docela jednoduše - někdo je ztratil. Ale ztrácely se po dobu několika set let, proto je jich dnes takové množství," vysvětlila Jana Maříková Kubková z Archeologického ústavu AV ČR.

Ve Vladislavském sále pracovali archeologové od konce loňského listopadu do poloviny února. Při rekonstrukci historické podlahy byly vyzvednuty a restaurovány dřevěné desky a opraveny podkladové trámy. Při těchto pracích bylo třeba odstranit část klenebních násypů, v nichž se za stovky let nastřádaly úplné poklady.

„Jsou to především věci každodenního života. Odráží například to, že v místě bylo tržiště,“ uvedl vedoucí výzkumu Josef Matiášek. Kromě již zmíněných věcí našli archeologové také například útržky z dopisů, snáře a jiných starých tisků. Vladislavský sál byl centrem společenského života na Pražském hradě, o pořádání královských hostin svědčí nálezy pecek nebo drůbežích a rybích kůstek.

„Doufáme, že se nám v blízké době podaří tyto nálezy prezentovat, nejlépe v nové expozici, která je připravována pro prostory starého královského paláce,“ potvrdila Ivana Kyzourová z Kanceláře prezidenta republiky, že předměty z Vladislavského sálu si bude moci prohlédnout i veřejnost.

  • Útržek snáře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/734/73371.jpg
  • Sluneční hodinky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/734/73374.jpg
  • Prstýnek a hřeben autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/734/73372.jpg