Opera 2009 přitáhla rekordní počet návštěvníků

Praha - Festival hudebního divadla Opera 2009 se blíží ke svému závěru. Tím bude 17. března galakoncert ve Stavovském divadle, kde budou také předány čestné ceny, tzv. Libušky. Od konce února se do Prahy sjížděly městské operní soubory z celé republiky, aby se představily tituly, které nastudovaly. Letošní devátý ročník zaznamenal velký ohlas u diváků, o čemž svědčí i rekordní návštěvnost.

Opera 2009 je oficiální doprovodnou akcí předsednictví. Jejím cílem bylo i letos - koná se od roku 1993 každé dva roky - udržovat povědomí o domácím operním divadle jako celku a konfrontovat směřování i úroveň jednotlivých souborů.

Na festivalu se tentokrát neobjevili zástupci brněnské Janáčkovy opery Národního divadla, které svou účast omluvilo z důvodu rekonstrukce budovy. A Jihočeské divadlo České Budějovice oproti plánu uvedlo místo Verdiho Síly osudu Haydnovu Lest a lásku. Všech pět představení ve Stavovském divadle ale bylo vyprodáno a před zaplněným hledištěm se odehrála i janáčkovská představení v Národním divadle.

Součástí Opery 2009 bylo i setkání s tvůrci. Zájemci tak mohli například besedovat s Jarkem Nohavicou, který je autorem libreta Mozartovy opery. Národní divadlo moravskoslezské Ostrava ji uvedlo pod názvem Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni.

Čestné Libušky

Festival Opera není soutěžní. Výjimečné výkony byly ale oceněny čestnými cenami - Libuškami. Předány budou 17. března na závěrečném galakoncertu s názvem Opera 2009 - mistři italského bel canta. Zazní na něm známé i méně známé árie z oper Gioacchina Rossiniho, Gaetana Donizettiho a Vincenza Belliniho v podání sopranistky Simony Houda-Šaturové.

  • Cena kritiků za nejlepší inscenaci: Brittenova Smrt v Benátkách ve Státní opeře Praha
  • Cena za mimořádnou interpretaci role: Alan Geoffrey za roli Gustava von Aschenbacha v Brittenově Smrti v Benátkách
  • Cena diváků za nejlepší inscenaci: Verdiho Simona Boccanegry
  • Cena ředitelky festivalu: Gun-Brit Barkminová za roli Emilie Marty v Janáčkově Věci Makropulos v pražském Národním divadle
  • Cena za významný počin v oblasti operního divadla: Jiřina Marková-Krystlíková za založení a vedení Dětské opery Praha
Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni
Zdroj: ČT24/Opera 2009