Aeroflot v plakátech: sto let umění i propagandy

Praha - Ruská letecká společnost Aeroflot vytvořila loni k 85. výročí ruské civilní letecké přepravy výstavu více než šedesáti plakátů. Jsou odrazem výtvarného umění i propagandy spojených s letectvím. Vytvořeny byly v průběhu téměř sta let - nejstarší pocházejí z 20. let minulého století, nejmladší z roku 2007. Po Moskvě a New Yorku je Praha třetím městem, které putovní výstava plakátů navštívila. K vidění jsou v obchodním domě Kotva do 22. března.

„V Sovětském svazu se na výrobě plakátů podíleli nejvýznamnější umělci, některé jsou skutečně umělecké skvosty. Je na nich vidět, jak probíhala celá desetiletí, jak se měnilo výtvarné pojetí a jak hluboce do něho zasahovala politická moc,“ uvedl k výstavě letecký publicista Martin Salajka.

Reklamní plakáty Aeroflotu mapují téměř stoletou historii Ruska, jednotlivé epizody sovětského a ruského leteckého průmyslu i proměny, kterými prošlo výtvarné umění. Každý z nich odráží dobu svého vzniku. Ve třicátých letech bylo letectví a ekonomický rozvoj nástrojem politické propagandy. V padesátých a šedesátých letech zase součást studené války a projevem úspěchu socialismu.

Mnohé z plakátů se dochovaly pouze v jediném exempláři. Lev S. Koshliakov z vedení Aeroflotu označuje výstavu za pohled na umění a historii, ne za reklamní nebo komerční projekt. „Ukazuje, že letectví bývalo romantická věc. Dodnes se lidé diví, jak je to možné, že letadla lítají,“ domnívá se.

Každý plakát je na výstavě opatřen stručným popisem nejvýznamnějších událostí doby svého vzniku. Všechny informační panely jsou ale pouze v angličtině.

O Aeroflotu

Sovětské civilní letectvo bylo založeno 9. února 1923, dnes na tento den připadá Den Aeroflotu. V průběhu let několikrát změnilo název, od roku 1932 však již existuje jako Aeroflot. Ruský gigant kontroluje více než 45 procent ruského trhu pravidelné mezinárodní dopravy a cca 17 procent vnitrostátní, započítáme-li i dceřiné společnosti. V České republice se jeho jméno v poslední době skloňuje především v souvislosti s odkoupením 91procentního státního podílu v ČSA.

  • Aeroflot v plakátech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/735/73473.jpg
  • Aeroflot v plakátech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/735/73470.jpg
  • Aeroflot autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/666/66573.jpg